BRIZNSKI UKISELITE KUPUS: Napravite najbolju salatu ili prilog - super uz pečenje

Ako vam se jede kiseli kupus, predlažemo da ga brzinski ukiselite tako što ćete napraviti ovu salatu.

Shutterstock

Kada dođu hladiniji dani svi se najviše raduju specijalitetima od kiselog kupusa. Od njega možete da priprema sarme, podvarak, ali i odlične salate. Kako je još rano da se kupus kiseli, a vama se ipak jede, mi predlažemo da isprobate ovaj recept. U pitanju je salata od kiselog kupusa koja se pravi za jedan dan, a može da se služi i kao prilog. Super je uz pečenje, a upotpuniće i slavsku trpezu. 

  • Sastojci:
  • 1 kg kupusa
  • 1 šargarepa
  • 2-3 čena belog luka
  • 3 kašike sirćeta 
  • 100 ml ulja 
  • 3 kašike šećera 
  • 1,5 kašika soli 
  • 1 lovorov list
  • 750 ml vode
  • zrna bibera 

Priprema:

Skinite spoljne listove kupusu, isecite koren, pa ga isecite na krupnije komade. Šargarepu izrendajte, pa pomešajte sa kupusom. Dodajte u posudu i sečen beli luk, a ako volite pikantan ukus možete da dodate malo ljute papričice. Lepo promešajte. Sipajte vodu u šerpu i kada proključa dodajte so i šećer. Promešajte, pa dodajte posle 5 minuta i lovorov list i nekoliko zrna bibera. Sipajte ulje i ostavite da marinada ključa još minut, pa dodajte sirće, promešajte i sklonite sa šporeta. Kupus sa šargarepom i belim lukom sipajte u sterilisanu teglu, pa prelijte marinadom. Zatvorite i ostavite da se ohladi u frižideru jedan dan i možete da jedete.

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Burek sarme   Instagram/yildizlarsofrasi

Izvor: StvarUkusa