Iako su danas mnoge kuhinje opremljene mašinom za sudove, ipak je ručno pranje nezamenljivo bar kada su u pitanju čaše.
Iako su mašine fantastična stvar je štede vaše vreme i energiju, one ipak jednu manu. Često se dešava da kada perete čaše u mašini, a posebno one vinske, ostanu musave mrlje i tragovi kamenca.
Ovi trikovi su odlični da vaše čaše budu savršeno čiste i bez zamornog poliranja, a sve sastojke imate u kući.
1. Sirće i so
Potrebno je :
- 6 kašika sirćeta
- 6 kašika vode
- 2 kašike soli
Postupak:
U činiju sipajte vodu, sirće i so, pa mešajte dok se so potpuno ne rastopi. Čist sunđer umočite u vodu i sirće, pa trljate času i sa spoljašnje i sa unutrašnje strane. Kada operete čašu isperite je vrućom vodom i pustite da se osuši, na suvoj krpi.
2. Pasta za zube
Pasta za zube je iznenađujuće praktičan način uklanjanja kamenca sa čaša. Koristite belu pastu za zube, tako što ćete je staviti na delove čaše koji su zahvaćenim kamencem i istrljajte ih mekom vlažnom krpom.
3. Vodena para
Ovo je možda i najbrži način kako možete da čašama vratite sjaj. U veću šerpu sipajte vodu, i ostavite je da prokuva. Kada proključa, šerpu sklonite sa ringle i iznad nje stavite čašu da se napari, a onda je prebrišite čistom krpom.
Izvor: Stvar ukusa