Silikonski kalupi za pečenje su super stvar u kuhinji – ništa se ne lepi, lako se koriste i dugo traju. Ali, da bi ostali čisti i funkcionalni, potrebno im je malo pažnje. Evo kako da ih održavate bez muke!
Pranje odmah nakon upotrebe
Najbolje je da kalup operete odmah nakon korišćenja. Topla voda, malo blagog deterdženta i mek sunđer su sve što vam treba. Nikako nemojte koristiti grube sunđere ili žice – mogli biste da oštetite površinu.
Prirodna sredstva za čišćenje
Ako volite prirodne metode, probajte kombinaciju limunovog soka i sode bikarbone. Pospite sodu po kalupu, poprskajte limunovim sokom i ostavite da odstoji par minuta, pa operite sunđerom. Ovo uklanja neprijatne mirise i razgrađuje masnoću.
Kako ukloniti tvrdokorne naslage?
Ako je nešto baš zapeklo i ne možete da očistite, probajte jedan od ovih trikova:
- Potopite kalup u ključalu vodu na 10 minuta
- Ubacite ga u rernu na 220°C na 20 minuta – masnoća će se otopiti i biće lakše za pranje
Ako primetite da vaš silikonski kalup vremenom menja boju – ne brinite, to je sasvim normalno i ne utiče na njegovu funkcionalnost. Najvažnije je da ga redovno čistite kako se masnoća ne bi skupljala i kvarila ukus sledećih jela.
Takođe, izbegavajte sečenje nožem direktno u kalupu – iako je izdržljiv, oštri predmeti mogu ga oštetiti i skratiti mu vek trajanja.
Mašina za pranje sudova – da ili ne?
Većina silikonskih kalupa može u mašinu za sudove, ali pažljivo s deterdžentima! Izbegavajte one sa izbeljivačem jer mogu oštetiti silikon. Ako perete u mašini, stavite ih tako da se ne savijaju i uvek koristite blage deterdžente.
Koji god metod da izaberete, bitno je da kalup redovno čistite – tako će trajati godinama i uvek biti spreman za vaše omiljene poslastice.
Bonus video