KAKO SE SPREMA VEGANSKI SIR: Ukusan kao i običan, samo zdraviji i od jeftinih namirnica (VIDEO)

Najlakši način da napravite veganski sir bez mleka.

Printscreen/YT/ Recetas de Gri

Ukoliko postite, birate veganski način ishrane i izbegavate namirnice životinjskog porekla, ne morate se odreći ukusa sira.Verovatno ste nekad probali kupovne biljne sireve - donosimo vam recept kako da ih sami napravite i to od pristupačnih sastojaka. Uglavnom se veganska ili posna zamena za sir vezuije za tofu. Međutim, od jedne zdrave i jeftine namirnice pravi se ukusan sir. Reč je o ovsenim pahuljicama! Napravite u kućnoj varijanti posni sir i koristite ga kao meze ili sa makaranoma, dodatak pici, salatama, čak i kao namaz.

Sastojci:

  • 1 šolja ovsa
  • 3 šolje vode
  • 3 kašike kukuruznog skroba
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike nutritivnog kvasca (ako nemate, možete koristiti beli luk u prahu)
  • 2 kašičice dimljene paprike

Priprema: 

Potopite ovsene pahuljice u vodi (2 čaše) i ostavite tako pola sata. Zatim sipajte u blender i dodajte još vode (1 čašu). Dobro izblednirajte, pa procedite. Proceđenu smesu sipajte ponovo u blender, a zatim dodajte skrob, limunov sok, so, nutritivni kvasac, maslinovo ulje i dimljenu papriku. Dobro izblendirajte. Sipajte smesu u šerpu i kuvajte, uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Sipajte u nauljenu posudu i ostavite sat vremena da se ohladi, pa servirajte. 

Izvor: Stvar ukusa