KAKO SE PRAVI KAVURMA: Jugoslovensko jelo koje je bilo obavezno na trpezi tokom zime - jede se uz turšiju ili hladno

Ovo jelo je još poznato i pod nazivom sprža, ali kako god da ga zovete, jedno je sigurno, ovom jelu ne mogu da odole najveći gurmani.

Shutterstock

Кavurma je vrsta jela spremljena od iznutrica (ovčije ili svinjsko meso). Iznutrice i kožica, mogu se dodati i čvarci i komadići mesa, isprže se i konzerviraju tako što se zaliju rastopljenom svinjskom mašću. Služi se sa turšijom ili se jede hladna.

  • Sastojci:
  • meso od svinjske glave
  • kožure
  • meso od kičme
  • so, biber, lovorov list, crvena paprika

Priprema:

U šerpu sipajte dosta vode i stavite svinjsku glavu, meso od kičme i kožure. Krčkajte dok meso ne počne da se odvaja od kostiju. Onda povaditi kosti, a meso kuvati još malo. Zatim izvaditi meso i kožure iseckati nožem, na komade razlicite veličine. Tako isečeno meso i kožure vratiti na ringlu da se prži, pa dodati vode, da ne bude mnogo gusto, i da bi mogla kasnije da se veže. Dok se prži dodati so, biber, lovorov list, papriku, po ukusu. Pržiti tako još neko vreme, nekih 15 min.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE