DOMAĆI KEČAP BEZ ADITIVA I KONZERVANSA: Obožavamo ga uz pomfrit i burgere, a 100 % prirodan

Naučite kako da napravite domaći kečap.

Shutterstock

Kečap je jedan od najpopularnijih sosova i bez njega ne može da se zamisli većina današnjih jela. Ovaj dodatak jelima možete da koristite uz pomfrit, hot dog, burgere..., a mnogi ga dodaju u određene umake kako bi im poboljšali ukus. Vole ga sve generacije i zato kupovni zamenite zdravijom domaćom varijantom. Paradajz, koji je glavni sastojak kečapa, je izvor velike količine likopena (biljnog pigmenta koji daje povrću crvenu boju i veoma je snažan antioksidans), pa je samim tim i zdrav. Ako niste znali, domaći kečap je postan, pa možete da ga konzumirate bilo kad.

  • Sastojci: 
  • 2 konzerve seckanog pelata  
  • 1/2 šolje vode 
  • 2/3 šolje šećera 
  • 3/4 šolje sirćeta 
  • 1 kašičica crnog luka u prahu
  • 1/2 kašičice belog luka u prahu
  • 1/3 kašičice senfa u prahu
  • so i biber 
  • 1 ceo karanfilić

Priprema:
U šerpu sipajte pelat, pa vodu sipajte u konzervu i onda u odatle u šerpu. Posolite, pobiberite, pa dodajte šećer, sirće, crni luk i beli luk, kao i senf i karanfilić. Sve dobro sjedinite, pa kuvajte na visokoj temeperaturi nepoklopljeno. Kuva se otprilike 10-12 sati, dok tečnost ne ispari do pola i dok se smesa ne zgusne. Mešajte na sat vremena, a nakon toga izblendirajte dobijenu smesu. Procedite je kroz sito i sipajte u posudu. Ostavite da se ohladi i koristite. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE