Kečap je moderan sos bez kojeg ne može da se zamisli većina današnje hrane. Pomfrit bez kečapa kao i da nije pomfrit, a i u burgerima je obavezan, kao i uz pečeno ili prženo meso. Kečap može da obogati i većinu pravljenih sosova. Danas je jedan od najpopularnijih dodataka jelima kako među decom, tako i među odraslima, a dijapazon proizvođača, ukusa, pakovanja kao i jela uz koja se koristi je vrlo širok. Osnovni sastojci su koncentrat paradajza, alkoholno sirće, šećer, so, a dodaju se i različiti začini i ekstrakti biljaka – celer, beli luk u prahu, crni luk i drugi.
Kečap je izvor velike količine likopena i zbog toga pripada grupi zdrave hrane. Likopen je biljni pigment koji daje povrću crvenu boju i veoma je snažan antioksidans. Najvažniji izvor likopena je paradajz, međutim, istraživanja su pokazala da je količina likopena mnogo veća u kuvanom paradajzu, ali da ga najviše ima u kečapu. Zahvaljujući snažnoj antioksidativnoj aktivnosti likopen učestvuje u prevenciji malignih oboljenja i značajno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, naročito infarkta.
Prvi recept za ovaj fantastičan sos pojavio se 1812. godine. Jedan farmer iz oblasti Nova Engleska ponudio je 1830. godine na prodaju paradajz kečap natočen u boce. Cena prvog kečapa bila je od 33 do 50 centi. Sos kakav danas poznajemo doživeo je svoju ekspanziju ranih godina 20. veka.
Pošto je zdrav, a i obožavaju ga mnoge generacije, mnogi se pitaju da li je kečap postan? Jeste, tako da bez griže savesti možete da ga jedete i dok postite, a kupovni zamenite domaćim. Poznata kuvarica Jana na svom YouTube kanalu podelila je recept za preukusan i savršen kečap od par sastojaka. Uživajte!
Sastojci:
- 1,2 kg seckanog pelata
- 1/3 šolje braon šećera
- 1/2 crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 pečene crvene paprike
- 120 ml crvenog sirćeta
- 60 ml balzamika
- prstohvat cimeta
Priprema:
Istopite šećer, pa dodajte seckani crni luk. Pred kraj dodajte seckani beli luk, pa sipajte sirće i balzamiko. Dodajte cimet i malo tucane paprike (po želji) i dobro promešajte. Dodajte pečene paprike koje ste isekli i izvadili koštice i opet promešajte. Sipajte paradajz pelat i dodajte kašičicu šećera i usitnite štapnim mikserom. Kada se lepo ukuva, procedite i sipajte u sterilisanu teglu.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem