Stara izreka kaže jedna jabuka na dan i ne treba vam doktor. Jabuke su pored šljiva jedno od najrasprostanjenijeg voća kod nas, a njihovo sazrevanje ne prestaje i nakon što su ubrane, a ukoliko ih ne čuvate pravilno dešava se da brzo propadnu.

Postoji nekoliko jednostavnih saveta koje treba da primenite ukoliko želite da duže ostanu sveže. Od pite do štrudle, jabuke su sastavni deo mnogih ukusnih poslastica, a evo na šta treba da obratite posebnu pažnju.

Što je jabuka manja, a kožica deblja, generalno će duže trajati. Pored toga, kisela sorta jabuka duže traju od slađih. Takođe, jedna "loša" jabuka može da pokvari ostale zdrave.

Ako jabuka ima i malu fleku ili udubljenje, etilen koji proizvode priliko sazrevanja se brže ispušta, a zatim sve oko nje brže trune i kvari se. Stoga je važno paziti na izgled jabuka i kada primetite da jedna počinje da trune, izvadite je i iskoristite.

Isto tako, do preranog kvarenja može dovesti stavljanje jabuka blizu drugog voća. Nakuplja se već pomenut etilen koji ubrzava kvarenje, pa bi bilo najbolje držati ih podalje od recimo, breskvi, grožđa ili banana.

Da biste sprečili prerano propadanje jabuka trebalo bi da ih čuvate na nižoj temperaturi, ukoliko ne planirate da ih iskoristite u roku od par dana. Izbegavajte da ih držite na stolu ili kuhinjskom pultu, fioka vašeg frižidera idealna je za to, jer će tamo jabuke trajati oko tri do četiri nedelje.

Postoji i jedan jedan trik kako da ih čuvate u frižideru, koji će im dodatno produžiti "rok trajanja". Naime jabuke stavite u plastičnu kesu sa zipom, ili plastičnu činiju sa poklopcem, a na dno i preko jabuka stavite parče papirnog ubrusa koji će skupiti višak vlage i usporiti prerano truljenje plodova.

Kako da jabuke ostanu sveže tiktok/shazoshop4u

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE