Postoji bezbroj recepta za pitu sa jabukama, koja je na našoj trpezi postala bezvremenski klasik. Svaka domaćica ima male tajne kako da bude posebna i slasna, a ovaj recept sa rumom i limunom daće joj sasvim drugačiji i poseban ukus.
Napravite omiljeni slatkiš u novom ruhu koji se savršeno slaže uz šoljicu kafe, a sigurno će vam sve komšinice tražiti recept.
Sastojci:
Za testo:
- 500 g brašna
- 100 ml vode
- 250 g maslaca
- 90 g šećera
- 3 kašike pavlake
- 2 pune kašike ruma
- narendana korica limuna
Za nadev:
- 600 g jabuka
- 70 g šećera
- pola šolje suvog grožđa
- 1 kašika cimeta
- 1 kašika ruma
I još:
- 1 jaje za premazivanje
Priprema:
Razmekšali maslac nasecite na kockice, pomešajte ga sa brašnom, dodajte vodu, šećer, pavlaku, rum i koricu limuna, pa zamesite glatko testo. Pokrijte ga i ostavite na hladnom da odstoji oko sat vremena. Za to vreme pripremite nadev. Jabuke oljuštite i isecite što sitnije, pa ih pospite šećerom i cimetom i dobro promešajte. Prelijte ih sa rumom, a potom dodajte i grožđice koje ste prethodno potopili u vodu da omekšaju. Testo podelite u dva dela, pa ga razvucite na dimenzije pleha u kome ćete peći pitu. Prvi deo stavite na dno tepsije, ravnomerno rasporedite jabuke, a onda drugi deo testa prebacite preko i ivice "ušuškajte" sa svih strana. Jaje ulupajte viljuškom i premažite pitu. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 C oko pola sata, dok ne dobije lepu zlatnu žutu boju i krckavu koricu. Ukoliko želite pospite je šećerom u prahu ili sa malo cimeta pre služenja.
Izvor: Stvar ukusa
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Originalna italijanska pasta sa rendanim jajima
Pesto od graška po receptu Džejmija Olivera
Pileći file na firentinski način