Pita sa jabukama i rumom od domaćeg testa po ovom receptu uspeće vam iz prve.

Postoji bezbroj recepta za pitu sa jabukama, koja je na našoj trpezi postala bezvremenski klasik. Svaka domaćica ima male tajne kako da bude posebna i slasna, a ovaj recept sa rumom i limunom daće joj sasvim drugačiji i poseban ukus.
Napravite omiljeni slatkiš u novom ruhu koji se savršeno slaže uz šoljicu kafe, a sigurno će vam sve komšinice tražiti recept.
Sastojci:
Za testo:
- 500 g brašna
- 100 ml vode
- 250 g maslaca
- 90 g šećera
- 3 kašike pavlake
- 2 pune kašike ruma
- narendana korica limuna
Za nadev:
- 600 g jabuka
- 70 g šećera
- pola šolje suvog grožđa
- 1 kašika cimeta
- 1 kašika ruma
I još:
- 1 jaje za premazivanje
Priprema:
Razmekšali maslac nasecite na kockice, pomešajte ga sa brašnom, dodajte vodu, šećer, pavlaku, rum i koricu limuna, pa zamesite glatko testo. Pokrijte ga i ostavite na hladnom da odstoji oko sat vremena. Za to vreme pripremite nadev. Jabuke oljuštite i isecite što sitnije, pa ih pospite šećerom i cimetom i dobro promešajte. Prelijte ih sa rumom, a potom dodajte i grožđice koje ste prethodno potopili u vodu da omekšaju. Testo podelite u dva dela, pa ga razvucite na dimenzije pleha u kome ćete peći pitu. Prvi deo stavite na dno tepsije, ravnomerno rasporedite jabuke, a onda drugi deo testa prebacite preko i ivice "ušuškajte" sa svih strana. Jaje ulupajte viljuškom i premažite pitu. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 C oko pola sata, dok ne dobije lepu zlatnu žutu boju i krckavu koricu. Ukoliko želite pospite je šećerom u prahu ili sa malo cimeta pre služenja.
Izvor: Stvar ukusa
Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.