Čizkejk je godinama jedna od najpopularnijih poslastica širom sveta, a ova varijanta posebno će obradovati ljubitelje čokolade i ferera. Poseban šmek mu daje to što se malo zapeče u rerni, pa korica dobije još lepši ukus i bude krckava.
Sve komšinice će vam sigurno tražiti recept za ovaj fenomenalni kolač, koji se lako pravi.
Sastojci:
Za koru:
- 120 g mlevene plazme
- 60 g napolitanki od lešnika
- 50 g mlevenih pečenih lešnika
- 80 g putera
- 50 g nutele
Za fil:
- 250 g maskarpone sira
- 100 g grčkog jogurta
- 80 ml slatke pavlake
- 3 jajeta
- 200 g nutele
- 2 kašike gustina
- 50 g šećera
Za ganaš:
- 80 g nutele
- 100 g mlečne čokolade
- 80 ml slatke pavlake
- 50 g seckanih lešnika
Priprema:
Za koricu istopljeni puter pomešajte sa nutelom, a napolitanke sameljite. Dodati preostale sastojke, pa sve mešajte dok ne dobijete homogenu smesu. Rasporedite je u kalup prečnika 20 cm koji ste prethodno obložili pep papirom, ali tako da ide i uz gornje ivice. Stavite u frižider dok pripremite fil. Mikserom umutite maskarpone i jogurt, pa dodajte šećer i nutelu. Nakon toga ubaczjte jedno po jedno jaje, sve vreme muteći. Sipajte neumućenu slatku pavlaku i gustin, pa sve sjedinite. Rasporedite ravnomerno preko korice i pecite u rerni zagrejanoj na 160 C 5 minuta. Nakon tog vremena ugasite rernu i ostavite kolačs u njoj dok se potpuno ne ohladi, a potom ga ostavite na sobnoj temperaturi. Za preliv zagrejte slatku pavlaku, pa u nju dodajte čokoladui nuteli i mešajte dok ne dobijete glatku kremu. Dodati seckane lešnike i ravnomerno prekijte preko kolača. Stavite ga u frižider da se stegne, a potom ga secite i poslužite.
Izvor: Slatka domaćica
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem