Čizkejk je godinama jedna od najpopularnijih poslastica širom sveta, a ova varijanta posebno će obradovati ljubitelje čokolade i ferera. Poseban šmek mu daje to što se malo zapeče u rerni, pa korica dobije još lepši ukus i bude krckava.

Sve komšinice će vam sigurno tražiti recept za ovaj fenomenalni kolač, koji se lako pravi.

Sastojci:

Za koru:

  • 120 g mlevene plazme
  • 60 g napolitanki od lešnika
  • 50 g mlevenih pečenih lešnika
  • 80 g putera
  • 50 g nutele

Za fil:

  • 250 g maskarpone sira
  • 100 g grčkog jogurta
  • 80 ml slatke pavlake
  • 3 jajeta
  • 200 g nutele
  • 2 kašike gustina
  • 50 g šećera

Za ganaš:

  • 80 g nutele
  • 100 g mlečne čokolade
  • 80 ml slatke pavlake
  • 50 g seckanih lešnika

Priprema:

Za koricu istopljeni puter pomešajte sa nutelom, a napolitanke sameljite. Dodati preostale sastojke, pa sve mešajte dok ne dobijete homogenu smesu. Rasporedite je u kalup prečnika 20 cm koji ste prethodno obložili pep papirom, ali tako da ide i uz gornje ivice. Stavite u frižider dok pripremite fil. Mikserom umutite maskarpone i jogurt, pa dodajte šećer i nutelu. Nakon toga ubaczjte jedno po jedno jaje, sve vreme muteći. Sipajte neumućenu slatku pavlaku i gustin, pa sve sjedinite. Rasporedite ravnomerno preko korice i pecite u rerni zagrejanoj na 160 C 5 minuta. Nakon tog vremena ugasite rernu i ostavite kolačs u njoj dok se potpuno ne ohladi, a potom ga ostavite na sobnoj temperaturi. Za preliv zagrejte slatku pavlaku, pa u nju dodajte čokoladui nuteli i mešajte dok ne dobijete glatku kremu. Dodati seckane lešnike i ravnomerno prekijte preko kolača. Stavite ga u frižider da se stegne, a potom ga secite i poslužite.

Izvor: Slatka domaćica