Višnje su poznate po svojim brojnim lekovitim svojstvima i antioksidativnom delovanju. Bogate su vitaminima A, C, E i folnom kiselinom, mineralima kalijumom, magnezijumom, gvožđem i vlaknima.
Višnje su i omiljeni sastojak mnogih specijaliteta, pa tako i ovog u nastavku.
Sastojci:
- 1 list lisnatog testa
- 170 g krem sira sobne temperature
- 1/4 šolje šećera u prahu
- 1/2 kašičice ekstrata vanile
- 300 g višanja (očišćenih)
- 1 razmućeno jaje
Glazura:
- 1/2 šolje šećera u prahu
- 1 ili 2 kašike mleka
Priprema:
Krem sir, šećer u prahu i aromu vanile umutite. Lisnato testo malo rastanjite oklagijom (stavite ga odmah u pleh na pek papir), pa uzdužno po sredini razmažite fil. Preko stavite višnje. Sada testo koje nije pokriveno filom zasecite sa obe strane praveći proreze debljine oko 1 cm, pa preklapajte naizmenično preko dela gde je fil. Formiraćete pletenicu. Premažite jajetom, a kada se ispeče namažite glazurom, koju ste napravili mešavinom mleka i šećera u prahu.
Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta, ili dok pletenica ne dobije zlatnu boju.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus