Tiramisu je tradicionalni italijanski desert, koji je postao je popularan širom sveta, što zbog svog specifičnog ukusa, tako i zbog lakoće kojom se pravi.

Originalni recept menjao se s vremenom, te se tako u njega dodaje razno voće, a sada postoji i letnja, osvežavajuća verzija ove poslastice sa limunom, a posebnu notu mu daje čuveni liker limončelo.

Sastojci:

  • 2 pakovanja piškota
  • 200 ml likera
  • 250 ml vode
  • 100 g šećera 
  • sok od dva limuna
  • 400 g neutralnog sira
  • 350 ml slatke pavlake
  • 80 g šećera u prahu

Priprema:

U šerpu sipajte liker, vodu, šećer i limunov sok, pa zagrevajte na umerenoj vatri, sve vreme mešajući, dok se šećer skroz ne istopi. Kada dobijete sirup ostavite da se prohladi. Za to vreme pavlaku umutite zajedno sa šećerom u prahu da dobijete čvrst šlag. Nakon toga dodajte sir, pa sve još jednom izmiksajte. Piškote umačite u prohlađeni sirup, pa ih poređajte u pleh ili vatrostalnu činiju na dno. Preko njih premažite dobijeni krem, ponovo poređajte piškote, pa odozgo preostali fil. Kolač stavite u frižider da se stegne na minimum 6 sati, a najbolje bi bilo da ga pripremite dan ranije, pa da prenoći. Pre služenja po želji ga ukrasite sa kriškama limuna i secite na kocke željene veličine.

Izvor: Stvar ukusa