Knedle sa šljivama su desert na kom su odrasle generacije. Njihov poseban ukus vraća u detinjstvo i gotovo da ne postoji osoba koja ne uživa u svakom njihovom zalogaju.
Knedle su rado viđena poslastica na gotovo svakoj trpezi, a iako se najčešće prave sa šljivama, ovaj recept je malo drugačiji i pune su sočnog fila od višanja, što im daje posebnu osvežavajuću notu.
Sastojci:
- 500 g krompira
- 400 g brašna
- 1 jaje
- 1 kašičica soli
- 200 g očišćenih višanja
- 200 g prezli
- 5 kašika šećera
- ulje
Priprema:
Krompir operite, pa ga skuvajte sa korom. Kada je gotov, oljuštite ga i ispasirajte. Dodajte mu jaje i brašno, pa umesite testo i rastanjite ga na debljinu oko jednog centimetra. Testo isecite na kvadrate oko 5 cm. Uzimajte jedan po jedan kvadratić, pa ga još malo rastegnite na dlanu i dodajte po tri ili četiri višnje. Zatim formirajte lopticu, odnosno knedlu. U veliku šerpu sipajte vodu, pa kada provri, pažljivo spuštajte knedle. Kada knedle isplivaju na površinu, kuvajte ih još dva minuta, pa ih izvadite. Prezle i šećer pomešajte, pa ih kratko pržite na ulju. Gotove knedle uvaljajte u šećer i prezle sa svih strana.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem