Knedle sa šljivama su desert na kom su odrasle generacije. Njihov poseban ukus vraća u detinjstvo i gotovo da ne postoji osoba koja ne uživa u svakom njihovom zalogaju.

Knedle su rado viđena poslastica na gotovo svakoj trpezi, a iako se najčešće prave sa šljivama, ovaj recept je malo drugačiji i pune su sočnog fila od višanja, što im daje posebnu osvežavajuću notu.

Sastojci:

  • 500 g krompira
  • 400 g brašna
  • 1 jaje
  • 1 kašičica soli
  • 200 g očišćenih višanja 
  • 200 g prezli
  • 5 kašika šećera 
  • ulje

Priprema:

Krompir operite, pa ga skuvajte sa korom. Kada je gotov, oljuštite ga i ispasirajte. Dodajte mu jaje i brašno, pa umesite testo i rastanjite ga na debljinu oko jednog centimetra. Testo isecite na kvadrate oko 5 cm. Uzimajte jedan po jedan kvadratić, pa ga još malo rastegnite na dlanu i dodajte po tri ili četiri višnje. Zatim formirajte lopticu, odnosno knedlu. U veliku šerpu sipajte vodu, pa kada provri, pažljivo spuštajte knedle. Kada knedle isplivaju na površinu, kuvajte ih još dva minuta, pa ih izvadite. Prezle i šećer pomešajte, pa ih kratko pržite na ulju. Gotove knedle uvaljajte u šećer i prezle sa svih strana.

Izvor: Stvar ukusa