Sve što vam je potrebno za leto je brzi i osvežavajući kolač, a slatko voće poput breskve idealno je rešenje za vrele letnje temperature. Pored toga što je recept za ovaj kolač jednostavan, najbolja stvar je što iste sastojke možete koristiti i za kolač sa nekim drugim voćem.

Lako se pravi, nije skup, a veoma je izdašan i ukusan.

Sastojci:

Za koru:

  • 2 jajeta
  • 2 kašike šećera
  • 2 kašike ulja
  • 2 kašike brašna
  • pola kesice praška za pecivo
  • 100 ml mleka

Za fil:

  • 600 ml mleka
  • 2 pudinga od vanile
  • 360 g kisele pavlake
  • 4 kašike šećera
  • 4 breskve
  • 1 kesica želatina
  • 300 ml soka od breskve

Priprema:

Odvojite žumanca od belanaca, pa im dodajte šećer i umite ih čvrsto poput šlaga. Dodajte žumanca, brašno, ulje i prašak za pecivo i sve opet umutite. Pleh u kom ćete peći obložite papirom za pečenje, pa sipajte smesu i stavite da se peče u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, 10 minuta. Kada je kora gotova, izvadite je iz rerne i poprskajte sa malo mleka. Breskve operite i oljuštite i isecite na kolutove, pa poređajte po kori. Mleko sa šećerom stavite da provri, pa skuvajte puding po uputstvu sa kesice. Mešajte dok se ne zgusne.

Kada se zgusnulo sklonite sa vatre, pa u vruć puding dodajte kiselu pavlaku i promešajte sve zajedno. Fil sipajte preko breskvi i ostavite u frižider da se sve stegne i ohladi. Sok od breskve zagrejte, želatin pripremite po uputstvu sa kesice i spojite sa sokom. Ostavite da se malo ohladi, pa tečnost nanesite na kolač. Na ohlađen kolač poređajte još iseckanih kriški breskve. Kolač isecite na kocke željene veličine i uživajte.

Izvor: Stvar ukusa