Krastavci su glavni sastojak mnogih letnjih salata. Veoma su zdravi i idealna su namirnica za tople dane, jer sadrže 96 posto vode, zbog čega savršeno hidriraju naš organizam.

S druge strane upravo je to jedan od razloga zašto brzo propadaju, trule i postanu kašasti. Srećom postoje trikovi kako da im produžite svežinu i do dve nedelje, a da budu hrskavi kao da ste ih tek kupili.

Potreban vam je samo papirni ubrus i najlon kesa za zamrzivač. Dakle, ukoliko ste kupili krastavce u supermarketu koji su umotani u plastiku obavezno je skinite. Dobro ih operite pod mlazom vode i ostavite da se osuše ili ih dobro obrišite krpom. Kad se osuše, zamotajte ih u papirni ubrus, ali svaki posebno, tako da se međusobno ne dodiruju i stavite u plastičnu kesu za zamrzivač.

Najbolje bi bilo ukoliko imate onu s patentnim zatvaračem. Ubrus će upijati višak vlage, ali nemojte potpuno da zatvorite kesu, ostavite je da vazduh može slobodno da cirkuliše. Ovako upakovane krastavce čuvajte u frižideru.

kako da krastavac ostane svež TikTok/sohastiktok

Takođe, možete da produžite svežinu krastavca tako što ćete da ga čuvate u plastičnoj činiji sa poklopce, ali trik je u tome da bude u vodi u koju ste dodali malo sode bikarbone. Soda bikarbona će da ubije eventualne bakterija na površini kore, koje izazivaju truljenje i propadanje voća i povrća. Na ovaj način krastavac će ostati svež i po nekoliko nedelja.

Izvor: Stvar ukusa