Surutka je tečnost koja se izdvoji prilikom pravljenja sira. Sadrži proteine s velikim procentom esencijalnih aminokiselina važnih za razvoj mozga. 

Surutka se koristi u narodnoj medicini za jačanje imuniteta, za umor i iscrpljenost, povoljna je za sportiste, za obolele od osteoporoze, ali i za potpuno zdrave osobe.

U surutki ćete naći najbolje i najvrednije sastojke mleka, kao što su vitamine E i B , minerale i mlečne šećere koji su zaslužni za oporavak kompletnog organizma, naročito mišića. Surutka se vema lako pravi i to od samo 2 sastojka.

Kako se pravi surutka?

Sastojci:

  • 1 l mleka
  • 1 limun

Priprema:

Litar mleka sipajte u šerpu i zagrevajte na umerenoj vatri do vrenja. Pre nego što počne da vri umešajte sok od jednog limuna i sklonite sa šporeta. Ostavite da se ohladi, a talog koji dobijete je sir visoke nutritivne vrednosti, dok je tečnost koja se izdvojila iznad surutka. Tečnost procedite i prelijte u staklenu flašu koju treba da čuvate u frižideru do sedam dana. Možete da da pijete umesto mleka, najbolje na prazan stomak, a takođe može da se koristi kao dodatak mnogim jelima.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE