Uskoro kreće priprema zimnice, a pored đakonija koje planirate da spremate, veoma važna stavka su tegle i njihova pravilna sterilizacija.
Bilo da spremate ajvar, turšiju, ljutenicu ili džem, postupak sterilizacije je isti. Ovaj korak nikako ne smete da preskočite, jer ako tegle ili flaše ne budu potpuno čiste, čitav trud može da vam propadne.
Postoje one stare tehnike koje su još koristile naše bake i koje su se pokazale kao najbolje. Prvi korak je da staklene tegle ili flaše dobro operete deterdžentom za sudove koji inače koristite.
Ostavite ih da se ocede, pa ih pažljivo obrišite čistom pamučnom krpom. Rernu uključite na 100 stepeni, tegle poređajte u pleh, ali tako da im otvor bude okrenut nadole i stavite ih da se greju na nekih 20 minuta. Pažljivo ih izvadite, jer će staklo biti vrelo i punite ih sa zimnicom dok su još tople.
Postoji još jedan način koji koriste savremene domaćice, a reč je o sterilizaciji u mašini za sudove. Pojedine mašine imaju opciju sterilizacije, a ukoliko nemaju, onda tegle uključite na program koji suđe pere na temperaturi od 70 stepeni. Nakon pranja tegli u mašini, možete bezbedno sipati zimnicu u njih.
Za dodatnu sterilizaciju, tegle napunjene zimnicom možete opet da stavite u mašinu za suđe pa uključite na program sa najvišom temperaturom, ali bez praška za pranje suđa.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus