Kamenac, ostaci hrane i naslage od tableta i drugih proizvoda za pranje ostavljaju tragove, pa vremenom efekat mašinskog pranja slabi. Mašini za pranje sudova, kao i drugim kućnim aparatima potrebno je održavanje s vremena na vreme. 

Za uklanjanje ovih problema najbolje je koristiti limun. Limunska kiselina čisti kamenac, a pritom posuđe ostavlja neverovatno čisto i blistavo.

Dovoljno je da polovine iskorišćenih limunova, dakle bez soka i semenki, stavite na gornju policu u mašini za pranje i operete sudove prema uobičajenom postupku.

Osim što će pomoći u uklanjanju kamenca i boljem pranju sudova, na ovaj način smanjujete kuhinjski otpad. Čak i ukoliko niste stigli da iskorsitite limun pre nego što se pokvario, u posudu iscedite sok, pa i nju, ali i koru stavite u mašinu i operite sudove.

Treba napomenuti da semenke izostavite, budući da se one mogu sasušiti, nagomilati, pa i zaglaviti u odvodima mašine.

Ovaj trik koristite povremeno, jer nekontrolisana upotreba limuna i njegovog soka, tačnije kiselost, može da utiče na gumu na vratima ovog kuhinjskog aparata. Sasvim je dovoljno da jednom mesečno ponovite ovaj postupak. 

Izvor: Stvar ukusa