Kiselo mleko je zdravo i puno probiotika koji povoljno utiču na vaš stomak, a možete lako da ga napravite kod kuće i to od jeftinih sastojaka. Njega možete da jedete kao namaz, ako volite ređe, ali i kao dodatak mnogim jelima, a neka od njih su i sarmice, pite... Domaće kiselo mleko se pravi jednostavno i kada jednom probate, nikada više nećete poželeti kupovno.
- Sastojci:
- 2 l punomasnog mleka
- 180 g kisele pavlake
Priprema:
Sipajte mleko u šerpu i kada krene da ključa smanjite vatru i ostavite da se kuva još 10 minuta. Pazite samo da mleko ne izgori. Sklonite sa šporeta i ostavite da se malo prohladi. U šolju sipajte mleko, pa dodajte pavlaku i umutite. Vratite dobijenu smesu u mleko i dobro promešajte. Pokrijte providnom folijom i stavite na neko toplo mesto da prenoći, najbolje uz peć ili radijator. Ukoliko vam se ujutru odvojio višak surutke na vrhu, ne sklanjajte sjediniće se kada odleži u frižideru. Kada se mleko zgusne to znači da se ukiselilo, pa obavezno prebacite u frižider.
Izvor: Stvar ukusa