Srbi spadaju u narod koji ne može da zamsili ručak bez mesa. U gotovo svako jelo se stavlja neka vrsta, a najčešće se jede roštilj ili pečeno meso.Postoji bezbroj načina na koji možete da ga spremite, a da bude ukusno i sočno. Najmanje se priprema kuvano meso, jer ono često bude suvo i bezukusno. Ali, i to može da se promeni. Svi oni koji su na nekom režimu ishrane i mogu da jedu samo kuvano, ili jednostavno žele da jedu laganu hranu, mogu da naprave ukusno kuvano meso. Iskusne domaćice su otkrile kako se pravilo kuva, tj. da li se stavlja u ključalu ili hladnu vodu.
U zavisnosti od toga šta želite da pripremite, zavisi i temepratura vode. Kako bi i kuvano meso bilo sočno, pridržavajte se ovih saveta. Ako vam treba meso za salatu ili bilo koje drugo jelo, sem čorbe i supe, onda ga kuvate u ključaloj vodi. Ostavite da se ohladi u bujonu (vodi u kojoj se kuvalo) jer će tako biti mnogo ukusnije i sočnije. Ovo pravilo posebno važi za pileće meso.
U hladnoj vodi se jedino kuva meso za supu ili čorbu.
Izvor: Stvar ukusa