Italijani, Nemci, Austrijanci, Francuzi - svi oni tvrde da su baš njihovi preci osmisli omlet. Međutim, nijedna zemlja nema dokaz da ovo jelo nastalo kod njih, postoje samo legende koje se prenose s generacije na generaciju. Tako su, na primer, Austrijanci sigurni da je omlet svetu otkrio car Franc Jozef u 19. veku. Кažu da se slučajno sa svojom kraljevskom pratnjom izgubio u šumi i prenoćio u kući lokalnog siromaha. U strahu od gosta, iz kante je izgrabio sve što je našao i brzo razmutio u posudi. Car je bio oduševljen jednostavnim jelom, koje je naredio da se ubuduće priprema na dvoru. Italijani tvrde da je omlet izmišljen još u starom Rimu, dok Grci tvrde da je nastao u antičkoj Grčkoj. A kako omlet potiče od francuske reči, Francuzi ni ne ulaze u raspravu, jer su sigurni da recept za ovo jelo pripada njihovim precima.
U kojoj god zemlji da je nastao, omlet je ukusno jelo koje nije komplikovano za pripremu i koje je super predlog za doručak. Ipak, ako želite da napravite savršen omlet bitno je da znate neke "cake". Ruske domaćice omlet peku u rerni, jer je jednostavnije i dodaju sastojke koje ga čine pahuljastim. Najlakši način za pripremu je da ulupate jaja, pa da im dodate kašiku do dve griza koji ste potopili u mleko. Količina griza se razlikuje od količine jaja. Dobro sjedinite, pa u smesu dodajte i malo kisele vode. Sipajte smesu u dublju vatrostalnu posudu i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta. Ako želite da poboljšate ukus omleta, predlažemo vam da u smesu dodate proprženu slaninu ili neko povrće.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa