Da li ste ikada čuli za japansko jelo zvano omurajs? Jednostavno rečeno, to je omlet napravljen od pirinča i povrća, a obično je preliven kečapom ili je ukrašne seckanim mladim lukom. Ovo je jelo sa zapadnim uticajem koji se služi u mnogim restoranima i domovima u Japanu, a često je mogao da se nađe i na dečijim rođendanima umesto sendviča. Priprema omurajsa ili omleta zahteva malo kulinarskih sposobnosti, jer prženo jaje je pipavo i da bi ga savršeno umotali oko pirinča potrebno je malo vežbe.
- Sastojci:
- 2 šolje kuvanog pirinča
- 2 kašike ulja
- 1/2 crnog luka
- 1/4 crvene paprike
- 1/4 zelene paprike
- 1/4 šolje smrznutog graška i šargarepe
- 2 čena belog luka
- 2 kašike kečapa
- 1 kašika soja sosa
- 3 jajeta
- 1 kašika putera
- mladi luk za dekoraciju
Priprema:
U tiganju zagrejte ulje, pa propržite seckani crni i mleveni beli luk. Dodajte seckanu papriku, graška i šargarepu. Mešajte dok povrće ne omekša, pa dodajte pirinač koji ste prethodno skuvali. Zatim sipajte kečap, soja sos i začinite po želji. Ostavite još nekih 5 minuta na šporetu. U drugom tiganju istopite puter, pa sipajte umućena jaja. Neka se jaja lepo razliju po tiganju, da pokriju dno. Kada počnu da se "stežu" sa donje strane, sipajte smesu sa pirinčem. Pažljivo preklopite ivice preko smese (treba da izgleda kao pancerota). Prebacite na tanjir, pa ukrasite seckanim mladim lukom.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem