Osvežavajući caciki umak može da se služi uz giros, pita hleb, meso, morske plodove... Ovo je jedan od najpoznatijih grčkih recepata koji se jede u celom svetu,a pravi se od jogurta, belog luka i krastavca. Neverovatno je kremast, ali je teško odrediti koji konkretno sastojak ovom umaku daju da jedinstveni ukus i poseban šmek. Nastao je još dok je Otomansko carstvo bilo u punom zamahu, od indijskog sosa od jogurta, koji je bio poznat pod imenom raita. Kada se ovaj umak proširio svetom u njemu su najviše uživali Grci, koji su i najviše eksperimentisali sa receptom sve dok indijiski koreni nisu postali gotovo neprimetni. I tako je nastao čuveni caciki. 

  • Sastojci:
  • 1/2 krastavca
  • 1,5 šolja grčkog jogurta
  • 2 čena belog luka 
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika sirćeta
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašika sitno seckane mirđije

Priprema:
Izaberite veći krastavac, pa ga izrendajte sa sve korom i dobro ga ocedite. U posudi pomešajte jogurt, mleveni beli luk, ulje, sirće i so. Pomešajte krastavac sa smesom od jogurta i dobro sjedinite, pa služite. Prijatno! 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE