Osvežavajući caciki umak može da se služi uz giros, pita hleb, meso, morske plodove... Ovo je jedan od najpoznatijih grčkih recepata koji se jede u celom svetu,a pravi se od jogurta, belog luka i krastavca. Neverovatno je kremast, ali je teško odrediti koji konkretno sastojak ovom umaku daju da jedinstveni ukus i poseban šmek. Nastao je još dok je Otomansko carstvo bilo u punom zamahu, od indijskog sosa od jogurta, koji je bio poznat pod imenom raita. Kada se ovaj umak proširio svetom u njemu su najviše uživali Grci, koji su i najviše eksperimentisali sa receptom sve dok indijiski koreni nisu postali gotovo neprimetni. I tako je nastao čuveni caciki.
- Sastojci:
- 1/2 krastavca
- 1,5 šolja grčkog jogurta
- 2 čena belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika sirćeta
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašika sitno seckane mirđije
Priprema:
Izaberite veći krastavac, pa ga izrendajte sa sve korom i dobro ga ocedite. U posudi pomešajte jogurt, mleveni beli luk, ulje, sirće i so. Pomešajte krastavac sa smesom od jogurta i dobro sjedinite, pa služite. Prijatno!
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem