Knedle od krompirasu tradicionalno nemačko jelo koje se konzumira širom zemlje, ali su posebno popularne u Bavarskoj, Tiringiji i oblasti Rajne. Mogu da se prave od kuvanog ili sirovog krompira, ali i kao kombinacija oba. Dosta podsećaju na testo koje mi koristimo kada pravimo knedle sa šljivama, samo ih Nemci jedu u slanoj varijanti. Zanimljivo je da ih pune hrskavim parčićima hleba koji od svakog zalogaja stvaraju magiju.Uživajte! 

  • Sastojci:
  • 700 g krompira 
  • 60 g putera
  • 2 šolje hleba isečenog na kockice 
  • prstohvat muskatnog oraščića
  • prstohvat ljute mlevene paprike 
  • 2 jajeta 
  • 1 šolja brašna
  • 1 kašika vlašca 
  • prezle 

Priprema:
Krompir kuvajte u slanoj vodi sa sve korom. Procedite i ostavite da se ohladi. Istopite puter u tiganju i propržite kockice hleba dok ne dobiju braon boju. Ohlađeni krompir oljuštite i ispasirajte, pa začinite i dodajte jaja. Ponovo ispasirajte, pa dodajte prosejano brašno. Dobro sjedinite sastojke, pa malo nakvasite ruke i uzimajte smesu, pa oblikujte lopticu. Napravite uduljenje i stavite 2-3 ispržene kockice hleba, pa ponovo napravite lotpicu od testa. Kuvajte u provreloj vodi poklopljeno nekih 20 minuta. Posle 10 minuta samo okrenite knedle i nastavite da kuvate. Prelijte knedle proprženim prezlama. Prijatno! 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE