Knedle od krompirasu tradicionalno nemačko jelo koje se konzumira širom zemlje, ali su posebno popularne u Bavarskoj, Tiringiji i oblasti Rajne. Mogu da se prave od kuvanog ili sirovog krompira, ali i kao kombinacija oba. Dosta podsećaju na testo koje mi koristimo kada pravimo knedle sa šljivama, samo ih Nemci jedu u slanoj varijanti. Zanimljivo je da ih pune hrskavim parčićima hleba koji od svakog zalogaja stvaraju magiju.Uživajte!
- Sastojci:
- 700 g krompira
- 60 g putera
- 2 šolje hleba isečenog na kockice
- prstohvat muskatnog oraščića
- prstohvat ljute mlevene paprike
- 2 jajeta
- 1 šolja brašna
- 1 kašika vlašca
- prezle
Priprema:
Krompir kuvajte u slanoj vodi sa sve korom. Procedite i ostavite da se ohladi. Istopite puter u tiganju i propržite kockice hleba dok ne dobiju braon boju. Ohlađeni krompir oljuštite i ispasirajte, pa začinite i dodajte jaja. Ponovo ispasirajte, pa dodajte prosejano brašno. Dobro sjedinite sastojke, pa malo nakvasite ruke i uzimajte smesu, pa oblikujte lopticu. Napravite uduljenje i stavite 2-3 ispržene kockice hleba, pa ponovo napravite lotpicu od testa. Kuvajte u provreloj vodi poklopljeno nekih 20 minuta. Posle 10 minuta samo okrenite knedle i nastavite da kuvate. Prelijte knedle proprženim prezlama. Prijatno!
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus