KAKO SE PRAVI DOMAĆE LISNATO TESTO: Za vazdušasta i krckava peciva i kroasane

Pravo je vreme da naučite da pripremate domaće lisnato testo, jer od njega možete da pravite neka od najlepših peciva.

Shutterstock

Od lisnatog testa možete da napravite neka od najukusnijh peciva, a umesto da ga kupujete, mi vam donosimo savršen recept za domaće. Da, zahteva malo vremena, ali verujte, pecivo od domaćeg lisnatog testa je neuporedivo ukusnije od kupovnog. Lisnato testo je idealno za pripremu kroasana, ali i ako volite krckava peciva punjena prelepim nadevima. 

  • Sastojci:
  • 300 g hladnog putera
  • 1/2 šolje hladne vode
  • 1/4 kašičice soli
  • 240 g brašna

Priprema: 
U blender dodajte brašno, so i 170 g baš hladnog putera isečenog na kockice i dobro izblendirajte. Zatim dodajte preostali puter i izblnedirajte. Nakon toga sipajte hladnu vodu i blendirajte dok se svi sastojci lepo ne sjedine. Nemojte previše da blenirate jer tako možete da upropastite testo. Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i kratko ga premesite, pa ga umotajte u providnu foliju i ostavite da odstoji 30 minuta u frižideru. Razvucite oklagijom testo u pravougaonik. Stavite veće parče putera koje ste malo razvukli. Nemojte to raditi rukama, jer puter ne sme da se topi, nego ga stavite u kesu za zamrzivač, pa rukama lupite par puta. Zatim preklopite prvo po dužini, a onda i po širini. Još jednom razvucite, pa ponovo preklopite po dužini i širini. Ponovite postupak. Nemojte previše da razvlačite testo jer puter ne sme da se vidi. Ostavite da odstoji pokriveno providnom folijom, nekih pola sata. Nakon toga ponovo razvucite testo i pravite od njega šta želite. 

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Rolat od lisnatog testa  instagram/cookistwow

Izvor: StvarUkusa