4 genijalna načina da iskoristite soc od kafe!

Ova 4 genijalna načina da iskoristite soc od kafe će vas oduševiti, naročito ako vi ili vaši ukućani svakoga dana pijete esperso ili domaću kafu.

Shutterstock

4 genijalna načina da iskoristite soc od kafe su vrlo kreativni i pomoći će vam da ne bacate nešto što može da se iskoristi. Možda će vas zanimati i kako da kod kuće napravite kiselu vodu od 4 sastojka. Svakako, ovo je posebno značajno za ljubitelje kafe, ali i ekološki osvešćene ljude koji ne žele da zagađuju okolinu i trude se da sve iskoriste maksimalno, pre nego što bace.

4 genijalna načina da iskoristite soc od kafe:

1. Ubacite soc u svoje recepte

Čokolada i kafa su božanstveni spoj, pa posegnite za potrošenim talogom od kafe kada pravite slatke čokoladne stvari. Dodajte kašičicu ili dve u svoje omiljene recepte za kolače, čokoladne kuglice, čokoladni keks, mlečne šejkove ili čokoladne kolače, za bogat, prepoznatljiv ukus kafe. Posebno ćete moći da iskoristite soc u pečenjima gde je zrnasta tekstura soca manje primetna.

2. Sredstvo za čišćenje

Koristite talog od kafe kao abraziv za ribanje zaglavljene hrane sa lonaca i tiganja. Jednostavno pospite svoju uobičajenu četku ili sunđer socom, da biste oribali mrlje. Oduševiće vas kako je soc efikasan kao sredstvo za čišćenje.

3. Piling za lice

Pomešajte 2 kašike soca sa 1 kašikom krupne soli ili granulisanog šećera i 1 kašikom kokosovog ulja dok se potpuno ne sjedine. Čuvajte u zatvorenoj tegli/loncu. Umasirajte kao piling na lice, a zatim isperite toplom vodom. Pored pilinga, kafa je puna antioksidanasa koji ostavljaju kožu sjajnom nakon upotrebe.

4. Sredstvo za đubrenje bašte

Soc od kafe je odličan sastojak komposta, ali se takođe može rasuti po zemljištu u podnožju vaših biljaka. Zemlja je prilično bogata azotom i sadrži druge hranljive materije koje deluju kao đubrivo u zemljištu. Samo izbegavajte da ih stavljate na isti deo vaše bašte iznova i iznova i grabljajte ih u zemlju, jer će debeli sloj soca sprečiti da voda prodre do biljaka. Hortenzije i ruže vole kiselost, ali izbegavajte korišćenje soca od kafe za paradajz, jer kofein može da ograniči njihov rast. Bonus - puževi ne vole soc i izbegavaju ga! Ovo su 4 genijalna načina da iskoristite soc od kafe!

Pročitajte kako da napravite domaće ovseno mleko

BONUS VIDEO  

This browser does not support the video element.

Kafa i sampon za kosu  TikTok/anneli.bv

 StvarUkusa/L.S.