Da biste napravili šlag, pavlaka i šećer u prahu se pomešaju dok ne formiraju čvrste vrhove. Tada je spreman za dodavanje u desert po vašem izboru. Tokom ovog procesa može biti lako preterano umutiti kremu ili šlag može postati postane tečan. Možda će vas zanimati i KAKO SE PRAVI DOMAĆI ŠLAG.
Ukoliko je šlag postao tečan, postoji nekoliko načina na koje možete da popravite tečni šlag, kao i nekoliko načina na koje možete sprečiti da šlag postane tečan. Dva najbolja načina da popravite tečni šlag su da dodate malo želatina ili vinski prašak za pecivo.
Važno je napomenuti da šlag može biti veoma osetljiv na temperaturu — pogrešna temperatura može da dovede do toga da šlag postane tečan i vodenast.
Evo kako da popravite šlag koji je tečan:
1. Fiksiranje tečnog šlaga sa želatinom
Mnogi odlučuju da dodaju želatin u svoj šlag kako bi bili sigurni da krema neće postati tečna i da će formirati čvrste vrhove. Možete ga koristiti i da popravite tečni šlag!
Sastojci:
1 šolja hladnog šlaga
4 kašičice vode
1 kašičica želatina bez ukusa
Postupak
Ako šlag nije hladan, stavite ga u frižider da se ohladi pre nego što pokušate da ga popravite. Stavite vodu i želatin bez ukusa zajedno u posudu za mikrotalasnu pećnicu i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Promešajte želatin i vodu i stavite u mikrotalasnu pećnicu do 5 minuta. Promešajte želatin i proverite da li se potpuno rastvorio. Ako se nije rastvorio, vratite ga u mikrotalasnu na još 3 sekunde. Kada se želatin potpuno rastvori, ostavite smesu da se ohladi na sobnoj temperaturi. Dodajte mešavinu želatina u šlag. Umutiti mešavinu kreme i želatina na laganoj vatri dok se potpuno ne sjedine. Kada se potpuno sjedine, vratite šlag u frižider. Trebalo bi da se stegne i formira čvrste vrhove u roku od nekoliko sati.
2. Fiksiranje šlaga sa vinskim praškom za pecivo
Drugi način na koji možete da popravite šlag je da koristite vinski prašak za pecivo.
Sastojci
1 šolja hladnog šlaga
¼ kašičice vinskog praška za pecivo
Postupak
Obavezno ohladite šlag pre nego što pokušate da ga popravite. Ohladite ga u posudi u kojoj ćete mešati kako bi posuda obezbedila da da krema ostane na pravoj temperaturi. U šlag sipajte vinski prašak za pecivo i lagano umutite dok ne pomogne da se formiraju čvrsti vrhovi i smanji curenje. Kada šlag dostigne željenu konzistenciju, prestanite da ga mutite. Šlag poslužite odmah, ili ga stavite u frižider. Vinski prašak za pecivo sadrži malo skroba — ovo pomaže da se šlag poveže i zgusne, tako da će biti dobro da se čuva u frižideru do 24 sata.
Pročitajte KAKO DA ŠLAG BUDE ČVRST: Dodajte jedan tajni sastojak, biće ukusniji i neće splasnuti
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.