Pržena riba je omiljeno jelo mnogih, pogotovo tokom posta, ali nažalost često ume da ispadne previše masna i teška zbog klasičnog pohovanja u brašnu.
Srećom, postoji jednostavan trik profesionalnih kuvara koji će vaše filete učiniti duplo hrskavijim, sočnijim i laganim - i to bez upijanja dodatnog ulja. Tajna je u kukuruznom skrobu.
Zašto treba izbegavati brašno?
Brašno prilikom prženja ribe upija dosta ulja, što može učiniti jelo masnim i teškim. Kukuruzni skrob, s druge strane, stvara tanak i savršeno hrskav sloj koji ne utiče na prirodan ukus ribe i znatno smanjuje apsorpciju ulja.
Kako pripremiti ribu sa kukuruznim skrobom?
1. korak: Priprema fileta
Ribu dobro osušite papirnim ubrusom - što je riba suvlja, to će skrob bolje prionuti.
2. korak: Oblaganje
Svaki komad ribe uvaljajte u kukuruzni skrob tako da bude ravnomerno prekriven. Za dodatni ukus, u skrob možete dodati so, biber, papriku ili beli luk u prahu.
3. korak: Prženje
Zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i pažljivo spustite ribu u tiganj. Pržite dok ne dobije zlatno-smeđu boju i hrskavu koricu.
4. korak: Sušenje od ulja
Gotovu ribu izvadite i stavite na papirni ubrus da upije višak masnoće.
Ako ste zainteresovani za još kulinarskih saveta, pogledajte kako se pravi pomfrit koji je hrskav spolja, a mekan iznutra.
Krstarica/Stvar ukusa/Aleksandra Malko