NIPOŠTO NE BACAJTE LJUSKU OD BELOG LUKA: Krcata je antioksidantima, a od nje možete praviti najzdravije supe i čaj

U nastavku teksta saznajte kako možete da iskoristite ljuske od belog luka.

Shutterstock

Većina će nakon što oljušti beli luk jednostavno baciti te ljuske, ne razmišljajući da one zapravo mogu biti korisne. I to, ni manje ni više, nego za supu. Jednostavno je dodajte svim sastojcima za supu i skuvajte.

Izvadite je tokom proceđivanja supe. Ako se bojite prejakog ukusa, dodajte samo kašičicu do dve ljuski, a ako volite jak ukus belog luka možete staviti i celu šaku.

Supu možete da skuvate i samo od ljuski belog luka. Gotova je već za 10-15 minuta nakon što voda počne da ključa. Tečnost koju ovako dobijete možete iskoristiti i za kuvanje pirinča ili dodatak raznim sosovima, a možete je odmah pojesti kao supu, uz dodatak rezanaca ili knedli po želji.

Ljuske od belog luka nakon što ga očistite zato nemojte baciti, već ih stavite u kesu i iskoristite. Bacite samo one komade koji su prljavi. Ona obiluje fenilpropanoidima koji su puni antioksidansa. Zato je odlična za imunitet i ima antikancerogena svojstva. Mnogi stručnjaci se slažu da ljuska ima više vrednih materija od samog luka.

Još ideja za korišćenje ljuski od belog luka

1. Stavite ih u zamrzivač i iskoristite za gulaše, pasulj, posne i mesne čorbe i supe. 

2. Dodajte cele neočišćene čenove tokom kuvanja i pojedite ih, sugerišu stručnjaci. Možete ih peći s krompirima i mesom ili dodati u variva poput pasulja.

3. Za čaj: stavite ljuske belog luka u kuglicu i uronite u kipuću vodu. Ostavite par minuta.

4. Ispecite beli luk u ljusci i dodajte jelima. Cele glavice belog luka, nakon što ste skinuli prve prljave slojeve ljuske, umotajte u alu-foliju i pecite u pećnici 40-ak minuta na 180 stepeni. Tako ispečenog možete ga čuvati u frižideru do sedam dana ili u zamrzivaču do šest nedelja.

Izvor: Stvar ukusa