Kestenje spada u veoma zdrave orašaste plodove. Od kestenja možete praviti i namaze, a sa dolaskom hladnih dana počela je i sezona pečenog kestenja. Sirovi plodovi su gorki, ali kada se ispeku poprimaju slatkast ukus i meku teksturu. Italijani obožavju pečeno kestenje, a i kod nas je to vrlo popularna poslastica kada dođe zima. Za pečenje odaberite velike i teže plodove kestenja sa sjajnom površinom.
Sastojci:
- 230 g neoljuštenog kestenja
Recept za pečeno kestenje:
Koristeći oštar nož, napravite rez u obliku slova X na okrugloj strani svakog kestena. Ovo je bitan korak kako kestenje ne bi "eksplodiralo" prilikom pečenja od unutrašnjeg pritiska i kako bi se lakše gulilo. Poređajte ih po plehu za pečenje na koji ste stavili pek papir i pecite na 220°C oko 15-20 minuta, odnosno dok ne omekšaju. Potom kestenje stavite u krpu ili peškir, umotajte i snažno pritisnite. Ostavite da odstoje nekoliko minuta, pa skinite tamne ljuske, kao i tanki sloj između ploda i ljuske.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO: