Evo još jednog razloga da uključite pivo u pripremu roštilja - dodajte ga uobičajenoj marinadi za meso i neutralisaće kancerogene materije koje mogu nastati tokom roštiljanja. Naime, istraživanje koje su sproveli portugalski naučnici pokazalo je da određeni sastojci marinada koje sadrže pivo, vino ili čaj mogu smanjiti nivo potencijalno kancerogenih materija pripremljenog mesa.

Ranija istraživanja su otkrila vezu između konzumiranja mesa sa roštilja i pojave raka debelog creva. Materije PAH se pojavljuju kada se meso priprema na veoma visokim temperaturama, kao što je roštilj. Inače, PAH se može naći i u izduvnim gasovima automobila i duvanskom dimu. Eksperimenti na životinjama su pokazali da ove materije mogu izazvati kancer, mada još nije potvrđen isti učinak na ljudima.

Portugalski naučnici su meso pre pripreme na roštilju držali četiri sata u marinadama od običnog, bezalkoholnog i crnog piva. Nakon pripreme su merili prisustvo materije PAH u mesu. Rezultati su pokazali da najsnažnije dejstvo ima crno pivo, odnosno da je meso pripremljeno u ovoj marinadi imalo najmanji procenat PAH nakon pripreme. U poređenu sa mesom koje nije bilo u marinadi, meso pripremljeno sa crnim pivom imalo je duplo manje materje PAH, pokazalo je istraživanje.

Zato, ako planirate da u roštilju uživate uz čašu omiljenog piva, slobodno malo ovog napitka dodajte i marinadi.