Ništa  ne može da nas ugreje u hladnim danima kao mekan pokrivač i šolja toplog napitka. Međutim, topli napici imaju još jednu ulogu - mogu da nas učine ljubaznijima i druželjubljivijima.

Naučna studija čiji su rezultati objavljeni u magazinu Science, pokazala je da kada osobe piju tople napitke imaju pozitivniije mišljenje o drugim osobama. Zbog čega je tako?

Naučnici smatraju da je to zbog toga što se delovi mozga u kojima registrujemo toplotu nalaze blizu centara gde se formira mišljenje o drugima. Takođe, moguće je da osećaj toplote vezujemo za dobrotu drugih ljudi zbog sećanja iz detinjstva, gde smo uživali u toplini doma i bili okruženi dragim ljudima.

Pogledajte i recept Topla čokolada

Još jedna studija, sprovedena na Univerziteu Kardif pokazala je da topli napici mogu da pomognu osobama koje su prehlađene ili imaju grip. I to ne zbog toga što utiču fizički na uklanjanje simptoma, već su razlozi emocionalne prirode. Topli napici imaju moć da nas ugreju, uteše i otpuše nos. Naime, simptomi su ono što osećamo, a to zavisi i od našeg raspoloženja, očekivanja, kulture, tvrde naučnici.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor. delish.com