Konzumiranje kikirikija, ili maslaca od kikirikija u manjim količinama nekoliko puta nedeljno, može gotovo prepoloviti šanse za srčani udar, zaključak je istraživača s Harvarda koji su napravili studiju vezanu uz kikiriki i njegov uticaj na bolesti srca.

U malim količinama, prema njima, kikiriki smanjuje nivo lošeg holesterola, ublažava upale i utiče pozitivno na krvne sudove u blizini srca. 

Pogledajte i Kikiriki - ukusna, ali i veoma zdrava grickalica

Harvardsko istraživanje ispitalo je prehrambene navike šest hiljada žena s dijabetesom tipa 2, koji podiže šanse za srčani ili moždani udar.

Sve učesnice popunjavale su upitnike o hrani svake dve godine, ukupno tokom deset godina.

Kad su naučnici na kraju uporedili njihove prehrambene navike s postotkom žena koje su doživele moždani ili srčani udar, zaključili su da su žene koje su konzumirale kikiriki, ili maslac od kikirikija, imale najmanje šanse za infarkt ili moždani udar.

Pogledajte i Napravite domaći puter od kikirikija (VIDEO)

Naime, rizik od infarkta smanjio se čak za 44% ukoliko se 30 grama kikirikija unosilo u organizam pet puta nedeljno. 

Šta čekate? Dajte šansu kikirikiju i uključite ga u vaše prehrambene navike. Ali ne zaboravite, nemojte preterivati s količinama jer je ova namirnica kalorična, bogata mastima a često i presoljena. Dakle, uživajte umereno!

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Punkufer