Naučnici su tokom istraživanja koristili 41 uzorak različith vrsta pirinča iz najmanje petnaestak zemalja.
Oni su sirovi pirinač ubacili u cediljku starog aparata za kafu, i pustili da vrela voda neprestano tokom kuvanja pada na njega, cedeći se sve vreme.
Rezultati su pokazali da je na ovaj način bilo uklonjeno oko 50 odsto arsenika, čije se velike količine povezuju sa nastankom kancera.
Pogledajte i Kako da skuvate savršen rastresit pirinač
Ovo otkriće naročito bi moglo da bude korisno za zemlje u kojima se stanovništvo pretežno hrani ovom namirnicom, a vodeći naučnik istraživanja nada se da će dovesti do nastanka efikasnijih aparata za kuvanje pirinča.
Istraživanje je objavljeno u časopisu “Nature”.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: b92
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus