Kako bi naše telo pravilno funkcionisalo, potrebne su mu dovoljne količine minerala cinka. Saznajte u kojoj ga hrani ima najviše i koji su znakovi da vam u organizmu nedostaje.
Cink ima nekoliko važnih ulogu u organizmu, između ostalog dopronosi kognitivnim sposobnostima i pamćenju te pomaže telu u proizvodnji važnog hormona štitne žlezde T3. Cink doprinosi boljem radu imunološkog sistema, diobi ćelija, bržem zarastanju rana i obnavljanju tkiva te uopšteno rastu i razvoju čoveka, zbog čega je važno da trudnice uzimaju dovoljne količine ovog vrednog minerala.
Iako telo ne zahteva velike količine cinka, može se dogoditi da ga u organizmu nedostaje. Ljudsko telo nema sposobnost skladištenja rezervnih količina cinka što znači da je važno redovno uzimati dovoljne količine kroz hranu.
Nedostatak cinka može se manifestovati u obliku:
- akni, ekcema, suve kože koja se peruta, seboreičnog dermatitisa ili alopecije
- nespecifične oralne ulceracije ili belog sloja na površini jezika
- respiratornih i gastrointestinalnih problema
- gubitka apetita
- letargičnosti
- gubitka i opadanja kose
- sporog zarastanja rana
9 namirnica koje sadrže najveće količine cinka:
- Meso (naročito crveno)
- Mahunarke
- Semenke (konoplje, lana, bundeve)
- Orašasto voće (kikiriki, indijski orasi i bademi)
- Mlečni proizvodi (sir, mleko)
- Jaja
- Celovite žitarice
- Neke vrste povrća (krompir, grašak, kelj)
- Tamna čokolada