Začini mogu da promene ukus i aromu jela. Kažu da su pravilno odabrani začini tajna ukusnih jela. Ali osim po svojim kulinarskim kvlaitetima, neki od njih su poznati i po svojim koristima za ljudsko zdravlje.

Đumbir

Poznato je da đumbir poboljšava varenje i ima antibakterijska, protivupalna i antioksidansna svojstva, što ga čini moćnim imunostimulansom. Osim toga, sprečava kašalj i prehladu. Čaj od đumbira je poznat i po lečenju bolova u grlu i običnih prehlada.

Beli luk

Beli luk je veoma moćno antimikrobno sredstvo koje ima efekte koji poboljšavaju imunitet. Preporučuje se da ga sitno iseckate i da ga žvaćete sirovog. Takođe, možete da ga dodate u salatu od svežeg povrća, hladne supe, na primer paradajz supu, kao i u gaspačo.

Crni kumin

Ovo je dobar izvor antioksidanas. Ove semenčice imaju antimikrobna, protivupalna i antibakterijska svojstva. One pomažu u jačanju imuniteta i izazivaju veliko interesovanje tokom sezona prehlada i gripova. Mogu da se uzimaju samostalno ili da se dodaju kao posipanje peciva - pita savijača, vekni, pogača, a takođe i u različite salate.

Kurkuma

Ovaj žuti začin je protivupalni i moćni antioksidans. Kurkuma je često sretani indijski začin koji se dodaje u recepte za kari. Osim toga, zlatno mleko sa kurkumom umiruje grlo prilikom kašlja i prehlade. Ima imunostimulirajuć i okrepljujuć efekat za celo telo.

Crni biber

Crni biber je veoma popularan začin. Može da se doda u pečeno meso. Ili različite salate i omiljene supe. Odgovarajuć je za razne vrste jela. Poseduje protivupalni efekat i moćan je imunostimulator. Crni biber koji se uzima zajedno sa kurkumom, izuzetno je dobra ideja, s obzirom na to da piperin koji se nalazi u crnom biberu poboljšava apsorpciju kurkumina iz kurkume.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  
Izvor: bonapeti.rs