Uživajte svim čulima u ukusima praznika.
Sastojci:
- 160 g meda
- 75 g šećera
- 1,5 kašičica praška za pecivo
- 1 kašika tople vode
- Nekoliko kapi arome ruma
- 1 kesica cimet šećera
- ¼ kašičice mlevenog bibera
- ¼ kašičice mlevenog đumbira
- ¼ kašičice mlevenog muskatnog oraščića
- ¼ kašičice mlevenog kumina
- 300 g brašna (+ još po potrebi)
- 1 kašika kako praha
- ¼ kašičice soli
- 1 jaje
Za glazuru:
- 100g prah šećera
- 1 kašika soka od limuna
- 1 kašika vode
Način pripreme:
U manju šerpu staviti med i šećer i na umereno jakoj vatri uz mešanje otopiti šećer. Skloniti sa vatre i umašati sve začine i cimet šećer. Ostaviti da se hladi.
U manju posudu sipati kašiku tople vode, par kapi arome ruma i prašak za pecivo. Dobro promešati pa sipati u masu sa medom i sve zajedno dobro promešati.
U drugu posudu za mešanje sipati brašno, kakao, so dobro promešati i pomešati tu mešavinu sa smesom od meda i začina i jednim jajetom. Mešati dok se ne dobije kompaktno i pomalo lepljivo testo (ako je potrebno dodati još brašna ali ne previše jer će kolačići nakon pečenja biti tvrdi)
Od testa napraviti loptice prečnika oko 2,5cm i ređati ih na pleh predhodno obložen papirom za pečenje. Ostavite dovoljno prostora (1,5cm) oko svake loptice testa pošto se tokom pečenja kolačići šire.
Peći u rerni zagrejanoj na 190°C oko 10 min. Treba da budu suvi spolja a i dalje mekani iznutra.
Dok se kolačići peku napraviti glazuru tako što se svi sastojci dobro promešaju.
Kada su kolačići gotovi tako vruće ih premazati glazurom i ostaviti da se hlade do kraja.
Ako kolačiće pečete iz više tura moguće je da glazura postane gusta. U tom slučaju razblažite je sa nekoliko kapi limunovog soka.
Bilo bi poželjno da kolačići stoje 2-3 dana pre upotrebe.
Mogu se čuvati u zatvorenoj posudi nekoliko nedelja.
Izvor: lepibrka.com
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem