Uživajte svim čulima u ukusima praznika.

Sastojci:

  • 160 g meda
  • 75 g šećera
  • 1,5 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašika tople vode
  • Nekoliko kapi arome ruma
  • 1 kesica cimet šećera
  • ¼ kašičice mlevenog bibera
  • ¼ kašičice mlevenog đumbira
  • ¼ kašičice mlevenog muskatnog oraščića
  • ¼ kašičice mlevenog kumina
  • 300 g brašna (+ još po potrebi)
  • 1 kašika kako praha
  • ¼ kašičice soli
  • 1 jaje

Za glazuru:

  • 100g prah šećera
  • 1 kašika soka od limuna
  • 1 kašika vode

Način pripreme:

U manju šerpu staviti med i šećer i na umereno jakoj vatri uz mešanje otopiti šećer. Skloniti sa vatre i umašati sve začine i cimet šećer. Ostaviti da se hladi.

U manju posudu sipati kašiku tople vode, par kapi arome ruma i prašak za pecivo. Dobro promešati pa sipati u masu sa medom i sve zajedno dobro promešati.

U drugu posudu za mešanje sipati brašno, kakao, so dobro promešati i pomešati tu mešavinu sa smesom od meda i začina i jednim jajetom. Mešati dok se ne dobije kompaktno i pomalo lepljivo testo (ako je potrebno dodati još brašna ali ne previše jer će kolačići nakon pečenja biti tvrdi)

Od testa napraviti loptice prečnika oko 2,5cm i ređati ih na pleh predhodno obložen papirom za pečenje. Ostavite dovoljno prostora (1,5cm) oko svake loptice testa pošto se tokom pečenja kolačići šire.

Peći u rerni zagrejanoj na 190°C oko 10 min. Treba da budu suvi spolja a i dalje mekani iznutra.

Dok se kolačići peku napraviti glazuru tako što se svi sastojci dobro promešaju.

Kada su kolačići gotovi tako vruće ih premazati glazurom i ostaviti da se hlade do kraja.

Ako kolačiće pečete iz više tura moguće je da glazura postane gusta. U tom slučaju razblažite je sa nekoliko kapi limunovog soka.

Bilo bi poželjno da kolačići stoje 2-3 dana pre upotrebe.

Mogu se čuvati u zatvorenoj posudi nekoliko nedelja.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: lepibrka.com