Poslužite fine kuglice od banana za svega 15 minuta, bez pečenja ili kuvanja. Kuglice se prave od svega 3 sastojka. Deca ih jako vole, kako da ih pojedu, tako i da ih prave.

Sastojci:

  • 3 veće ili 4 manje banane
  • 300 gr mlevenog keksa
  • 50 g kokosa

* po želji do 100 g šećera u prahu

* 2-3 narendisane štangle čokolade

Banane dobro izgnječite, bilo viljuškom ili gnječilicom za krompir.

Bolje je da banane budu zrele. Što su banane zrelije s tim će i kuglice biti slađe.

Nikako ne smeju da budu zelene, jer su zelene banane tvrde i nemaju toliko slasti.

Izgnječenim bananama dodajte keks. Dodajte nešto više od polovine količne keksa a zatim postepeno dodajte ostatak.

Na ovaj način možemo lakše da odredimo željenu tvrdoću kuglica. Imajte na umu da iako napravite čvršće kuglice, one će omekšati stajanjem.

Šećer ne morate da dodajete. Svi sastojci su slatki, tako da šećer nije neophodan. Međutim, vi ako volite slađe slobodno dodajte i do 100 g šećera u prahu. Nikako nemojte dodavati kristal šećer jer bi se on osetio pod zubima, za razliku od šećera u prahu koji se sjedini sa smesom. Naravno, dodajte ga postepeno i probajte smesu kako biste odredeli koliko slatke kuglice vam odgovaraju. Možete i med da dodate umesto šećera, ali onda ćete morati i količinu keksa da korigujete.

Smesu dobro sjedinite dok ne bude poput čvršće jufke testa. Ako pravite mekše kuglice, dodajte toliko keksa koliko je dovoljno da vam se smesa ne lepi za ruke.

Od smese otkidajte komadiće veličine oraha. Možete koristiti malu kašikicu kao meru, dok deca vole rukicama da otkidaju.

Svaki komadić oblikujte u kuglicu i uvaljajte u kokos.

Kuglice možete da uvaljate i u čokoladne mrvice ili da izgnječenim bananama dodate 2-3 narendisane štangle čokolade.

Ovaj slatkiš možete da poslužujete dečici i za užinu. U tom slučaju je bolje da se držite ova tri sastojka, bez dodavanja šećera i čokolade, jer su kuglice i bez dodatog šećera itekako slatke (a vi ćete se manje sekirati zbog umazanih čokoladnih ručica koje bi možda sve da diraju).

https://youtu.be/hnnRZj1rmnU

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: jednostavnoukusno.blogspot.com