Kućica od medenjaka jedan je od simbola Božića, te se priprema par dana ranije. Završene kućice svakako daju posebnu toplinu domu i poseban osećaj pa u njemu porodica sa veseljem uživa, pogotovo dečica.
SASTOJCI
Za testo:
- 370 g meda
- 125 g šećera
- 50 g margarina
- 800 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 dodatka za medenjake
- 2 jaja
Smesa za šaranje kolača:
- 4 belanceta
- oko 1 kg šećera u prahu
PRIPREMA ELEMENATA ZA IZGRADNJU KUĆICE
1. Med, šećer i margarin stavite na srednju vatru, dok ne proključa i sve se istopi.
2. Zatim ostavite smesu da se ohladi.
3. U većoj posudi pomešajte brašno sa praškom za pecivo i dodatkom za medenjake.
4. Napravite udubinu i dodajte jaja i ohlađenu smesu od meda.
5. Mikserom sa spiralnim nastavcima izmiksajte testo, a pred kraj će verovatno biti potrebno završiti rukom.
6. Testo zamotajte u prozirnu foliju i stavite ga najmanje 1 sat u frižider da se stegne.
7. Na radnu površinu postavite masni papir na koji stavite testo, a na njega postavite drugi masni papir i tako valjajte testo, neće se lepiti i neće biti nepotrebnog dodavanja brašna.
8. Dalje radite po šablonu koju sami pripremite (možete skicirati po dimenzijama sa slika ispod).
9. Isečene delove papira postavite na testo i po rubovima secite sa skalpelom ili sa nožićem. Špatulom ili nekim drugim širokim predmetom prenesite testo na tepsiju.
10. Par tvrdih bombončića od mentola usitnite čekićem za meso, te popunite praznine na prozorima sa usitnjenim bombončićima.
11. Biće vam potrebno za kućicu: 2 X prednja dela (jednom izrezujete vrata i prozor), 1 X vrata, 2 X bočna strana (izrezujete prozor), 2 X krov. Za dimnjak: 2 X kosa dela, 1 X kraći deo, 1 X duži deo.
Ostalo: Boriće možete da pravite od izrezivača u više veličina, a čovečuljka nacrtajte rukom, mada ga možete odštampati i sa interneta. Od ostatka testa izrežite oblik veličine tacne na kojoj će stajati kućica, tako da ćete na toj podlozi od testa postaviti sve delove.
12. Stavite testo peći u zagrejanu rernu na 190 stepeni oko 10 minuta.
Smesa za šaranje:
1. Inače se ova smesa koristi za crtanje po keksićima, a ovde će vam koristiti za lepljenje kućice i za imitaciju snega. Kod njega je bitna gustoća smese, zavisno od toga za šta ga koristite, a za sve ovo će biti dovljna jedna gustina koju postignete. Pripremite 1 kg šećera mada vam neće sve trebati, ostaće vam oko 150-200 grama.
2. Belanca mutite mikserom lagano dok ne zapene, a onda pojačajte na srednju brzinu i postepeno prosejavajte šećer u prahu u belanca, dok miksate.
3. Potrebno je da dobijete smesu ni retku niti pregustu, a opet neka bude gušća kao na slici.
4. Bitno je znati da se royal dosta brzo suši na zraku, tako da je potrebno višak koji ne koristite prekriti vlažnom krpom, a u trenutku kada ne koristite špricu, nastavak uronite u čašu gdje se na dnu nalazi ubrus koji ne dozvoljava sušenje. Ovdje možete pronaći i detaljna uputstva za royal icing.
SLAGANJE KUĆICE OD MEDENJAKA
1. Izaberite si tacnu na koju razmažete malo rojala, te gore zaljepite podlogu od tijesta (ovo tijesto je malo drugačije boje, jer mi je zafalilo pa sam smutila drugu vrstu, ali sa ovom količinom iz recepta nećete imati taj problem, tako da će sve biti isto).
2. Počnite lijepiti kućicu, za prvi dio će vam pomoći malo čaša, ali kako se brzo suši već dalje neće biti potrebna.
3. Prije nego sam postavila krov, malo sam nanijela royala na prozore, jer mi se tako učinilo jednostavnije, a vi možete po želji.
4. Ledenice sam sa uskim okruglim nastavkom sa rubova lagano povlačila prema dolje i tako je ostajalo.
5. Na rubove kuće sam zaljepila bombončiće koje sam napravila od tičina dan ranije.
6. Svaki dio borića na sredini zaljepite royalom.
7. Isto zalijepite i čovječuljka.
8. Nakon što napravite snijeg po dvorištu, možete rubovima dodati još royala i ubadati perece kojima poslije dodate na snijeg.
9. Dimnjaku dodajte vatu da bi izgledalo stvarnije.
10. Stazu ispred vratćia ne mažete royalom, već na kraju posipate šećerom u prahu.
Izvor: kolaci.biz
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem