Palenta može biti i ukusan desert.
Sastojci:
200 g putera
200 g šećera
3 jajeta
1 kašičica ekstrakta vanile
100 g palente
2 pomorandže
1 kašičica ekstrakta pomorandže
1 kašičica praška za pecivo
5 zrna kardamoma
250 ml soka pomorandže (od 3-4 voćke)
1 kašičica ekstrakta pomorandže
125 g šećera
Priprema:
Ugrejte rernu na 160 stepeni. Namažite kalup uljem, obložite pek-papirom i njega namažite uljem.
Umutite puter i šećer, dodajte jedno po jedno jaje pa na kraju i vanilu.
U manjoj posudi pomešajte mlevene bademe, palentu, prašak za pecivo i ekstrakt vanile.
Dodajte ovu mešavinu u puter sa šećerom.
Sipajte testo u pleh i pecite 40 do 50 minuta dok ne bude zlatnožuto.
Ivice kolača treba da se odvajaju pomalo od pleha.
Izvadite kolač iz rerne, ostavite ga da se hladi pa izručite na tacnu. Budite pažljivi, jer se kolač lako lomi.
Za sirup, sastojke kuvajte na srednjoj temperaturi desetak minuta pa ostavite da se ohladi.
Izbockajte kolač viljuškom pa ga premažite sirupom. Služite sa šlagom.
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno