Palenta može biti i ukusan desert.

Sastojci:

200 g putera

200 g šećera

3 jajeta

1 kašičica ekstrakta vanile

100 g palente

2 pomorandže

1 kašičica ekstrakta pomorandže

1 kašičica praška za pecivo

Za sirup:

5 zrna kardamoma

250 ml soka pomorandže (od 3-4 voćke)

1 kašičica ekstrakta pomorandže

125 g šećera

Priprema:

Ugrejte rernu na 160 stepeni. Namažite kalup uljem, obložite pek-papirom i njega namažite uljem.

Umutite puter i šećer, dodajte jedno po jedno jaje pa na kraju i vanilu.

U manjoj posudi pomešajte mlevene bademe, palentu, prašak za pecivo i ekstrakt vanile.

Dodajte ovu mešavinu u puter sa šećerom.

Sipajte testo u pleh i pecite 40 do 50 minuta dok ne bude zlatnožuto.

Ivice kolača treba da se odvajaju pomalo od pleha.

Izvadite kolač iz rerne, ostavite ga da se hladi pa izručite na tacnu. Budite pažljivi, jer se kolač lako lomi.

Za sirup, sastojke kuvajte na srednjoj temperaturi desetak minuta pa ostavite da se ohladi.

Izbockajte kolač viljuškom pa ga premažite sirupom. Služite sa šlagom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: Opanak.net