Međimurska gibanica je starinska pita od četiri nadeva, koja se tradicionalno priprema u Međimurju, u Hrvatskoj. Interesantna je kombinacija ukusa svežeg sira, nakiselih jabuka i slatkih oraha i maka.

Sastojci za 4 osobe:

-jabuke 400g

- sveži sir 400g

- mleveni mak 80g

-mljeveni orasi 80g

-kiselo vrhnje 200ml

-jaja 1 kom

-ulje biljno 30ml

-vučeno testo 100g

-šećer 100g

-mleveni cimet 10g

-korica pola limuna

Priprema:

Jabuke oprati i narendati, dodati šećer, vanilin šećer, mleveni cimet i pomešati. U sir dodati šećer i limunovu koricu, pomešati. U mak dodati šećer i vanilin šećer, takođe tako i u orahe.

Kiselu pavlaku umutiti sa jajetom. Slažite u pleh, stavite red vučenog testa, premažite uljem i još jedan red testa. Stavite nadev od oraha, rasporedite po plehu i malo prelijte razmućenom pavlakom Stavite red testa, premažite uljem,zatim stavite nadev od sira, prelijte pavlakom i opet stavite list testa i premažite uljem. Zatim sledi nadev od maka, red testa, premažete uljem, prelijete pavlakom i opet red testa.Na kraju je ostao nadev od jabuke, red testa i sve dobro zaliti pavvlakom.

Pecite 45 minuta na 165 stepeni. Pečenu gibanicu malo ostavite da se do pola ohladi,isecite i možete je posuti šećerom i ukrasiti listićima mente.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Recept šefa kuhinje restorana Le Batat