Međimurska gibanica je starinska pita od četiri nadeva, koja se tradicionalno priprema u Međimurju, u Hrvatskoj. Interesantna je kombinacija ukusa svežeg sira, nakiselih jabuka i slatkih oraha i maka.
Sastojci za 4 osobe:
-jabuke 400g
- sveži sir 400g
- mleveni mak 80g
-mljeveni orasi 80g
-kiselo vrhnje 200ml
-jaja 1 kom
-ulje biljno 30ml
-vučeno testo 100g
-šećer 100g
-mleveni cimet 10g
-korica pola limuna
Priprema:
Jabuke oprati i narendati, dodati šećer, vanilin šećer, mleveni cimet i pomešati. U sir dodati šećer i limunovu koricu, pomešati. U mak dodati šećer i vanilin šećer, takođe tako i u orahe.
Kiselu pavlaku umutiti sa jajetom. Slažite u pleh, stavite red vučenog testa, premažite uljem i još jedan red testa. Stavite nadev od oraha, rasporedite po plehu i malo prelijte razmućenom pavlakom Stavite red testa, premažite uljem,zatim stavite nadev od sira, prelijte pavlakom i opet stavite list testa i premažite uljem. Zatim sledi nadev od maka, red testa, premažete uljem, prelijete pavlakom i opet red testa.Na kraju je ostao nadev od jabuke, red testa i sve dobro zaliti pavvlakom.
Pecite 45 minuta na 165 stepeni. Pečenu gibanicu malo ostavite da se do pola ohladi,isecite i možete je posuti šećerom i ukrasiti listićima mente.
Recept šefa kuhinje restorana Le Batat
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno