Iako postite ne znači da ne možete da se počastite ukusnom poslasticom. Par naših predloga koji su odlični za period posta.
Kokos štangle
Sastojci:
- 200 g mlevenih oraha
- 150 g šećera
- 6 kašika vode
- 200 g kokosa
- 100 g suvog grožđa
- 100 g mlevenog badema
- fondan
Priprema:
Orahe zamesiti sa fondanom, pa razviti na dasci koru debljine prsta. Šećer ušpinujte sa vodom, pa tu dodajte kokos, suvo grožđe, mleveni badem. Taj fil sipati preko kore. Kada se ohladi seći štangle.
Suva pita od oraha
Sastojci:
- 1 kg tankih kora
- 100 g mlevenih oraha
- 100 g suvog grožđa
- 100 g šećera
- 1 kesica cimeta
Za sirup:
- 750 g šećera
- 1/2 l vode
- 1 limun
Priprema:
Napravite fil od oraha, šećera, suvog grožđa i cimeta. Zatim u podmazan pleh poređajte 4-5 kora koje ćete poprskati uljem. Preko toga ide fil, pa kore, pa fil i sve tako dok ne utrošite materijal. Gornji sloj kora premažite uljem, isecite na parčiće, poprskjte sa vodom i pecite na 150°C. Zatim napravite sirup tako što ćete skuvati šećer sa vodom i dodati mu limun isečen na kockice. Ovim vrelim sirupom prelijte prohlađenu pitu.
Posna torta
Sastojci:
- 250 g mlevenih oraha
- 250 g šećera
- 250 ml belog vina
- kašičica cimeta
- kašičica sode bikarbone
- 250 g brašna
- bademovo ulje
- listići badema
- posni marcipan
Za glazuru:
- 250 g šećera u prahu
- sok od jednog limuna
Priprema:
Pažljivo podmažate kalup bademovim uljem i pospite brašnom. Umutite orahe, šećer, belo vino, cimet, sodu bikarbonu i brašno i dobijenu smesu izručite u kalup. Pecite u rerni oko 25 minuta na 220°C. Kada bude gotova izadite je i ohladite. Napravite glazuru tako što ćete pomešati šećer i limun i prelijte tortu sa njom. Na kraju je ukrasite sa listićima badema i ukrasima od posnog marcipana.
Kikiriki bajadera
Sastojci:
- 300 g šećera
- 2 dcl vode
- 200 g margarina
- 300 g neslanog mlevenog kikirikija
- 300 g mlevenog keksa
- 50 g tamne čokolade ili 2 kašike kakaoa
Za preliv:
- 150 g čokolade
- malo ulja
Priprema:
U vodi kuvati šećer par minuta, zatim dodati margarin. Kad se margarin otopi dodajte kikiriki i keks. Mešajte dok se smesa ne sjedini. Od smese odvojiti 1/3 i umešati 50 g istopljene čokolade ili kakao, a svetlu smesu podelite na 2 jednaka dela. U plitki pleh stavite pek papir i prelijte jedan deo svetle smese. Dobro utisnite i poravnajte da se smesa stegne. Kada se smesa stegla prelijte sa tamnim delom, pa ponovite postupak sa poravnavanjem. Preko toga sipajte drugi deo svetle smese. Čokoladu otopite i prelijte bajaderu koja se ohladila.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem