Za ovaj kolač vam treba manje od sat vremena, a dovoljan je za nekih 10 osoba. Tako da je idealan i kada je neki događaj, ali i ako želite da se zasladite posle ručka.
Sastojci:
Za kore:
- 4 jajeta
- 4 kašike šećera
- 5 kašika brašna
- 2 kašike vode
- 50 ml ulja
- 1 kašika kakaoa
- 1 kesica praška za pecivo
- 250 ml kafe ili čokoladnog mleka
Za žuti fil:
- 4 žumanca
- 1 kašika šećera
- 300 ml mleka
- 5 kašika brašna
- 100 g margarina
- 3 kašike šećera u prahu
- 2 vanilin šećera
Za beli fil:
- 4 belanca
- 7 kašika šećera
- 4 kašike vode
Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 3 kašike ulja
Priprema:
Za koru: Ulupajte žumanca sa šećerom, pa dodajte vodu, ulje, brašno, kakao i prašak za pecivo, pa lepo sjedinite. Posebno umutite belanca, pa ih dodajte smesi sa žumancima i polako promešajte.
Dobijenu smesu sipajte u pleh dimenzija 30x20 cm obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C. Dobijenu koru podelite na 2 dela.
Za žuti fil: Pomešajte žumanca, šećer, vanilin šećer i brašno, pa nalijte malo mleka. Ostatak mleka staviti da provri. Tada sipajte smesu od žumanaca i kuvajte, sve vreme mešajući, dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi u potpunosti. Umutite margarin sa šećerom u prahu, pa postepeno dodajte ohlađen fil sve vreme muteći.
Prvu koru prelijte sa 125 ml crne kafe ili čokoladnog mleka, pa stavite ceo žuti fil, preko drugu koru i opet prelijte sa preostalom kafom ili čokoladnim mleko.
Za beli fil: Umutite belanca. Pomešajte vodu i šećer, pa stavite na vatru da provri. Kad provri ostavite da kuva 2 minuta, pa odmah sipajte u umućena belanca i mutite najvećom brzinom. Sipajte direktno u žice. Ovaj fil nanesite na drugu koru, pa stavite u frižider da se sve malo stegne.
Za glazuru: Otopite čokoladu sa uljem i premažite kolač.
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno