Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ostalo

Kremasti desert: Kolač sa čokoladnim korama i 2 vrste fila koji će vas osvojiti na prvi zalogaj

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Kremasti desert: Kolač sa čokoladnim korama i 2 vrste fila koji će vas osvojiti na prvi zalogaj

Izvor: Foto: Printscreen/Recepti

Za ovaj kolač vam treba manje od sat vremena, a dovoljan je za nekih 10 osoba. Tako da je idealan i kada je neki događaj, ali i ako želite da se zasladite posle ručka.

Sastojci:

Za kore:

  • 4 jajeta
  • 4 kašike šećera
  • 5 kašika brašna
  • 2 kašike vode
  • 50 ml ulja
  • 1 kašika kakaoa
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 250 ml kafe ili čokoladnog mleka

Za žuti fil:

  • 4 žumanca
  • 1 kašika šećera
  • 300 ml mleka
  • 5 kašika brašna
  • 100 g margarina
  • 3 kašike šećera u prahu
  • 2 vanilin šećera

Za beli fil:

  • 4 belanca
  • 7 kašika šećera
  • 4 kašike vode

Za glazuru:

  • 100 g čokolade
  • 3 kašike ulja

Priprema:

Za koru: Ulupajte žumanca sa šećerom, pa dodajte vodu, ulje, brašno, kakao i prašak za pecivo, pa lepo sjedinite. Posebno umutite belanca, pa ih dodajte smesi sa žumancima i polako promešajte.

Dobijenu smesu sipajte u pleh dimenzija 30x20 cm obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C. Dobijenu koru podelite na 2 dela.

Za žuti fil: Pomešajte žumanca, šećer, vanilin šećer i brašno, pa nalijte malo mleka. Ostatak mleka staviti da provri. Tada sipajte smesu od žumanaca i kuvajte, sve vreme mešajući, dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi u potpunosti.  Umutite margarin sa šećerom u prahu, pa postepeno dodajte ohlađen fil sve vreme muteći.

Prvu koru prelijte sa 125 ml crne kafe ili čokoladnog mleka, pa stavite ceo žuti fil, preko drugu koru i opet prelijte sa preostalom kafom ili čokoladnim mleko.

Za beli fil: Umutite belanca. Pomešajte vodu i šećer, pa stavite na vatru da provri. Kad provri ostavite da kuva 2 minuta, pa odmah sipajte u umućena belanca i mutite najvećom brzinom. Sipajte direktno u žice. Ovaj fil nanesite na drugu koru, pa stavite u frižider da se sve malo stegne.

Za glazuru: Otopite čokoladu sa uljem i premažite kolač.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: recepti.com/aidinakuhinja

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti