Ako vam se prijelo nešto slatko, a mrzi vas da pečete kore ili da pravite komplikovane kolače, ili vam jednostavno ne idu slatkiši od ruke ovi predlozi vas neće izneveriti.
Brzo se pripremaju, ne peku se i nisu komplikovani za pravljenje. Ako vam deserti ne idu od ruke isprobajte ove recepte i oduševićete se.
Čokoladni kolač sa keksom
Sastojci:
- 400 ml vode (ili mleka)
- 10 g vanilin šećera
- 80 g čokolade
- 120 g margarina (ili maslaca)
- 400 g keksa
Za glazuru:
- 120 g čokolade
- 3 kašike ulja ili 120 ml slatke pavlake
Priprema:
U šerpici kuvajte vodu i šećer dok ne provri. Dodajte margarin i čokoladu. Kada se istope isključite. U većoj posudi izlomite keks i preko njega prelijte vruć fil. Dobro promešajte. Prespite u kalup i pritiskajte kašikom ili špatulom da se smesa ravnomerno rasporedi. Preko prelijte čokoladnu glazuru.
Kolač ostavite na hladnom, najmanje 3 sata.
Kremasti kolač sa 2 fila
Sastojci:
Za podlogu:
- oko 150 g petit keksa
Za fil:
- 1 l mleka
- 150 g šećera
- 2 pudinga od čokolade
- 100 g putera
- 100 g čokolade za kuvanje
- 250 g mlevenog plazma keksa
Za šlag:
- 2 kesice šlaga
- 300 ml mleka
Za čokoladni preliv:
- 50 g putera
- 100 g čokolade
- 100 ml mleka
- 2 kašike gustina
- 3 kašike kakao praha
- 1 do 2 kašike šećera (po želji)
Priprema:
Za fil: U mleko dodajte šećer i puding od čokolade, pa skuvajte na srednje jakoj vatri. Mešajte konstantno da ne zagori, a kada provri slonite sa vatre. U vreo puding dodajte margarin i čokoladu i mešajte dok se ne istope. Zatim dodajte mleveni keks i sjedinite. U kalupu dimenzija 24×20 cm rasporedite keks po dnu, pa sipajte fil preko. Stavite u frižider da se malo ohladi.
Za šlag: Sa mlekom umutite šlag i premažite preko fila. Vratite u frižider dok pripremate čokoladni preliv.
Za čokoladni preliv: Otopite puter i čokoladu, pa dodajte mleko pomešano sa gustinom. Malo promešajte, pa dodajte kakao. Mešajte sve vreme i kuvajte dok ne dobijete gladak preliv. Kada se preliv dobro ohladi sipajte preko šlaga. Vratite kolač u frižider na sat vremena.
Torta Bela Huanita
Sastojci:
- 200 g napolitanki
- 10 kašika šećera
- 1 l mleka
- 500 g šlaga
- 2 kesice želatina
Priprema:
Skuvajte šećer i mleko. Ostavite da se ohladi, pa dodajte 2 želatina koja su ramućena u malo vode. Sve to prespite u neku veću posudu gde ćete dalje mutiti. Umutite 400 g šlaga sa mlekom i šećerom. Pomešajte dobijeni šlag sa skuvanim šećerom i mlekom.
Zatim tepsiju ili kalup obložite providnom folijom i tu sipajte deo bele smese. U preostali deo dodajte napolitanke koje ste prethodno izmrvili.
Dobro promešajte da se sjedini i onda to sipajte u kalup. Stavite u frižider da se stegne. Mikserom umutimo preostali šlag (100 g) i kiselu vodu ili mleko, pa kad se torta ohladi, izvadite je i ukrasite odozgo šlagom.
Rafaelo kocke
Sastojci:
- 500 g ptit bera
- 1 l mleka
- 1 kašika šećera
- 100 g kokosa u prahu
- 200 g putera
- 2 žumanceta
- 3 kašike brašna
- 3 kašike skroba
- 8 g vanilin šećera
Priprema:
U šerpu sipajte 700 ml mleka i stavite da proključa. U činiji pomešajte brašno, šećer, vanilin šećer i skrob. Dodajte žumanca i dobro umutite. Zatim dodajte 300 ml mleka i opet umutite. Ne sme da bude grudvica.
U proključalo mleko postepeno sipajte smesu sa brašnom, sve vreme mešajući i kuvajte dok se ne zgusne.
Puter sobne temperature dobro umutite da postane kremast, a zatim postepeno dodajte fil. Sve vreme morate da mutite.
Pleh dimenzija 23×23 cm obložite pek papirom i poređajte keks po dnu, a preko fil. Ređajte tako dok ne utrošite materijal, ali poslednji sloj treba da bude fil.
Pospite po vrhu obilato kokos u prahu i stavite u frižider na dva sata. Zatim izvadite sa sve pek papirom iz pleha i secite.
Kolač sa pudingom od vanile i čokoladom
Sastojci:
- 1 l mleka
- 4 kašike šećera
- 1 kašika brašna
- 3 kašike kukuruznog skroba
- 1 kašika kakaoa (nezaslađen)
- 90 g puding od tamne čokolade
- ptit ber keks
Za ukrašavanje:
- 2 pudinga od vanile (kupovni)
- istopljena čokolada
Priprema:
U mleko dodajte šećer, kukuruzni skrob, brašno, kakao i puding, pa dobro umutite žicom. Kuvajte dok se ne zgusne, sve vreme mešajući. Keks umačite u mleko, pa ređajte u veću tepsiju. Preko sipajte fil od pudinga, pa opet red keksa. Tako radite dok ne utrošite materijal. Poslednji red treba da vam bude fil. Prekrijte providnom folijom i stavite u frižider nekih sat vremena. Kada se kolač ohladio premažite ga sa pudingom od vanile i ukrasite istopljenom čokoladom.
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem
Tri vrste oblandi od jedne smese