Odličnog ukusa, ali i zdrava užina...

Sastojci:

• 500g tikvica, tipa cukini

• 2 jaja

• prezle

• parmezan

• so, biber

• ljuta paprika

Za sos:

• 1 konzerva paradajz pelata

• 2 čena belog luka

• maslinovo ulje

• so, biber

• 2 kašike seckanog svežeg peršuna

Pripema:

Upalite rernu na 200°C, obložite veliki pleh od rerne papirom za pečenje. Ako koristite sitne tikvice, isecite ih po dužini na polovine ili četvrtine. A ako koristite veće, onda gledajte da ih isečete na kriške kao za krupniji pomfrit. U jednom tanjiru ulupajte jaja, u drugi sipajte veću količinu prezli i narendajte parmezan, sipajte malo soli, bibera i ljute mlevene crvene paprike (po ukusu). Svaku kriškicu prvo umočite u jaja, pa u mešavinu sa prezlama, gledajući da je dobro obložite sa svih strana. Ređajte na pleh i tako dok sve ne iskoristite. Po potrebi dodajte još koje jaje ili prezle. S’ vremena na vreme operite ruke, jer će vam se skroz ulepiti i otežati rad. Pecite dok mrvice ne poprime zlatnu boju.

Za sos, u tiganj sipjate 2 kašike maslinovog ulja i dodajte sitno naseckan beli luk. Upalite ringlu na najjače, pa kada luk dobije rumenu boju sipajte usitnjeni pelat, posolite i pobiberite po ukusu i krčkajte na srednjoj vatri do željene gustine. Pred služenje, ubacite svež peršun.

Tikvice i sos služite tople.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: prstohvatsoli.com