Odličnog ukusa, ali i zdrava užina...
Sastojci:
• 500g tikvica, tipa cukini
• 2 jaja
• prezle
• parmezan
• so, biber
• ljuta paprika
Za sos:
• 1 konzerva paradajz pelata
• 2 čena belog luka
• maslinovo ulje
• so, biber
• 2 kašike seckanog svežeg peršuna
Pripema:
Upalite rernu na 200°C, obložite veliki pleh od rerne papirom za pečenje. Ako koristite sitne tikvice, isecite ih po dužini na polovine ili četvrtine. A ako koristite veće, onda gledajte da ih isečete na kriške kao za krupniji pomfrit. U jednom tanjiru ulupajte jaja, u drugi sipajte veću količinu prezli i narendajte parmezan, sipajte malo soli, bibera i ljute mlevene crvene paprike (po ukusu). Svaku kriškicu prvo umočite u jaja, pa u mešavinu sa prezlama, gledajući da je dobro obložite sa svih strana. Ređajte na pleh i tako dok sve ne iskoristite. Po potrebi dodajte još koje jaje ili prezle. S’ vremena na vreme operite ruke, jer će vam se skroz ulepiti i otežati rad. Pecite dok mrvice ne poprime zlatnu boju.
Za sos, u tiganj sipjate 2 kašike maslinovog ulja i dodajte sitno naseckan beli luk. Upalite ringlu na najjače, pa kada luk dobije rumenu boju sipajte usitnjeni pelat, posolite i pobiberite po ukusu i krčkajte na srednjoj vatri do željene gustine. Pred služenje, ubacite svež peršun.
Tikvice i sos služite tople.
Izvor: prstohvatsoli.com
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus