Kada je otkriven prošlog veka, 60-ih godina, istraživač vitamina i dobitnik Nobelove nagrade, rekao je:
"Koenzim Q10 je jedno od najvažnijih otkrića u nauci o ishrani, vraća vitalnost srcu".
Vremenom, ovaj ekvivalent vitamina E i K, smanjuje se. U Japanu se Q10 koristi kao obavezan dodatak ishrani.
Pročitajte i 7 najboljih antiejdž biljaka
Istina je da se zbog svoje rastvorljivosti u mastima i velike molekukarne mase sporo i ograničeno unosi hranom, ali treba biti istrajan u unosu određene hrane koja treba da bude zastupljena na db+nevnom meniu, kako bi se ovaj vitamin zadržao u svim ćelijama organizma.
Koenzim Q se nalazi u zelenom povrću, soji, ovasu, goveđoj jetri i srcu, ribi i kvascu.
Tokom vremena potrebno je unositi i suplementiranu formu Q10 enzima.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem