Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se pravilno pripremaju čajevi od lekovitog bilja?

Pročitajte kako tačno treba da napravite čajeve i koristite lekovito bilje.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Lekovite biljke moraju se pripremati na određen način. Lekovite biljke koje se pripremaju kuvanjem moraju se kuvati dotle da voda u kojoj se biljka kuva ključa najmanje 15 minuta.

Biljke kod kojih bi se lekoviti sastojci mogli kuvanjem uništiti pripremaju se na taj način što se preliju ključalom vodom, tj. popare, i ostave da stoje određeno vreme, a pri tom se češće mešaju. Na ovaj način se iz biljke izdvoje samo sastojci koji su za lečenje korisni. U ostatku se zadrže sastojci, većinom tanin i smole, koji bi mogli da ometaju dejstvo lekovitih sastojaka. Na primer, ako bismo senino lišće kuvali ili ga prelivenog ključalom vodom ostavili da stoji duže nego što je propisano, onda bi se u čaj izdvojile i smole koje mogu da prouzrokuju grčeve i bolove u crevima.

Lekovite biljke kod kojih je sluz glavni lekoviti sastojak spravljaju se na taj način što se samo potope u hladnu ili toplu vodu i ostave da stoje tako određeno vreme. Ovako se čini da se sluz jačim zagrevanjem ne bi zgrušala ili raspala.

Lekovite biljke koje su označene kao lekovi jakog dejstva, na primer, velebilje, opijum i dr., ne smeju se nikad mešati u čajeve niti s njima kuvati.

Pročitajte koji čaj snižava krvni pritisak bolje od lekova.

KAMILICA

Flos chamomiliae - cvet od kamilice (titrice) vrlo je raširen kao lek u narodnoj medicini. Upotrebljava se u obliku čaja od osušenih cvetnih glavica. Čaj se spravlja na taj način sto se jedna kafena kašika kamilice prelije šoljom ključale vode i poklopi, češće se meša i posle četvrt sata procedi. Maloj deci se daje čaj od kamilice protiv bolova i grčeva u stomaku i crevima. Sem toga, čaj od kamilice upotrebljava se za ispiranje grla i usta. Upotrebljava se i za obloge, naročito kod lakih zapaljenja očnih kapaka.

KOREN BELOG SLEZA

Radix althaeae - Ova lekovita biljka upotrebljava se za ublažavanje kašlja. Uzme se jedna kafena kašika (oko 5 g) opranog, oguljenog, iseckanog i osušenog korena i drži dva sata potopljena u šolji mlake vode. Za to vreme češće se promeša i na kraju procedi. Pije se svaka dva sata po jedna supena kašika. Deci se daje srazmerno manja doza. Koren od belog sleza dobro je poznat u narodnoj medicini i njegova upotreba mnogo je raširena. Upotrebljava se i za ispiranje kod raznih zapaljenja u ustima.

LIST MATIČNJAKA

Folium melissae - Pre cvetanja sabrani, iseckani i osušeni listovi upotrebljavaju se u obliku čaja. Čaj se parvi tako što se jedna kafena kašika (oko 5 g) osušenog lišća prelije šoljom ključale vode, ovo se češće meša i posle pola sata procedi. U narodnoj medicini lek se upotrebljava za pospešivanje varenja, apetita, protiv nadutosti i bolova u stomaku. Pije se jedna šolja pre jela.

LIST PITOME NANE

Folium menthae piperitae - Upotrebljavaju se osušeni i iseckani listovi, u obliku čaja. Jedna kafena kašika (oko 5 g) osušenog lišća prelije se šoljom ključale vode, češće se meša i posle pola sata procedi i pije. Čaj od nane uzima se za osveženje, protiv bolova u stomaku, za pojačanje apetita, protiv povraćanja i za poboljšanje varenja. Uzima se i kod slabijih proliva. Pije se jedna šolja pre jela.

attachment-caj-690
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Pročitajte 10 fantastičnih blagodeti nane.

LIST ŽALFIJE

Folium salviae - Osušen i iseckan list upotrebljava se u obliku čaja kao lek za znojenje i za ispiranje usta od raznih zapaljenja. Čaj se spravlja tako što se jedna kašika kadulje (oko 5 g) prelije šoljom ključale vode, ostavi da stoji pola sata, češće meša na kraju procedi. Pije se po jedna šolja pre spavanja.

Pročitajte zašto je žalfija prirodni antibiotik za ženske bolesti.

SLEZOV ČAJ

Species althaeae - Upotrebljava za ublažavanje kašlja i za lakše disanje. Uzima se u obliku čaja koji se spravlja tako što se jedna. kašika suvog čaja (oko 5 g) prelije toplom vodom, češće meša, procedi i pije. Pije se jedna šolja posle jela. Ne sme se prelivati ključalom vodom, jer se tako uništi sluz koja je glavni lekoviti sastojak ovoga čaja.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: zdravljein.com

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti