Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SVETI VRAČI: Uradite ovo i pratiće vas sreća, zdravlje i blagostanje

Ko su bili Sveti Vrači i šta treba da radite na dan ovih svetaca?

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Braća Sveti Kozma i Damjan su bila braća lekari, vračevi. Budući da su odrasli bez oca koji je umro, majak ih je vaspitavala u hrišćanskom duhu. 

Besplatno su lečili, jer su dobili isceliteljski dan od Boga. Danas se u hrišćanstvu slave kao Sveti Vrači 14. novembra i smatraju se zaštitnicima bolesnih.

Ovaj se praznik slavi u mnogim zdravstvenim ustanovama i smatra se slavom lekara. 

Ono što su braća Kozma i Damjan jedino zahtevali od svojih pacijenata jeste da ne dzivaju ime Gospoda uzalud. Jedna od najpoznatijih freski svetih Vračeva, nalazi se u Pećkoj patrijaršiji.

Današnji dan posvećen je bolesnima i molitvi za ozdravljenje. Po narodnim verovanjima na današnji dan ne treba raditi, a pogotovo ne na velikim visinama.

Budući da u pravoslavnom kalendaru Sveti Vrači nisu upisani crvenim slovom, post nije obavezan i kada pada sredom ili petkom.

Pročitajte i KAD SRBIN SLAVI SLAVU: Šta mora da obeleži slavsku trpezu

Veruje se da molitvom koju 40 dana čitate od dana svetkovanja donosi oporavak i ozdravljenje bolesnima.

K vama, sveti besrebrenici i  čudotvorci Kozmo i Damjane, kao brzim pomoćnicima i toplim molitvenicima za spasenje naše, kolena preklonivši, pritičemo i, klanjajući se, usrdno vapimo: ne prezrite moljenja nas grešnih i nemoćnih, koji smo u mnoga bezakonja zapali i svakoga dana i  časa sagrešujemo. Umolite Gospoda da nama, nedostojnim slugama Svojim, podari velika i obilna milosrđa Svoja. Izbavite nas od svake patnje i bolesti, jer ste od Gospoda i Spasa našega Isusa Hrista primili izobilnu blagodat isceljenja, radi čvrste vere, besplatnog lečenja i mučeničke končine vaše. Uslišite nas koji se molimo i bogougodnim posredništvom vašim izmolite kod Hrista Boga pravoslavnim upraviteljima zdravlje, blagostanje, spasenje, pobedu nad neprijateljima i blagoslov Božji. Opet se klanjajući, usrdno molimo da nam od Gospoda isprosite sve što je od koristi u ovom privremenom životu, a posebno što je potrebno za večno spasenje, da se udostojimo da molitvama vašim dobijemo hrišćanski kraj, bez bolesti, nepostidan, miran, i da se izbavimo od prevara  đavolskih i večnih muka, da naslednici bezgraničnog i blaženog Carstva Nebeskog budemo. A vi, ugodnici Božji, ne prestajte da se molite za one koji vam sa verom pristupaju; čak i ako, po mnoštvu grehova svojih, nismo dostojni milosrđa vašeg, budući istinski podražavaoci  čovekoljublja Božjeg, učinite da donesemo rod dostojan pokajanja i u večni pokoj stignemo, hvaleći i blagosiljajući divnog u svetima Svojim Gospoda i Boga i Spasa našega Isusa Hrista i Prečistu Majku Njegovu, i vašu toplu zaštitu, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/ 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti