Možda niste znali da je postojala sumnja da kafa izaziva rak bešike. Međunarodna agencija za istraživanje raka IARC, koja je povezana sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, bila je došla do tog zaključka 1991. godine. Međutim, analizirajući najnovije rezultate istraživanja IARC je saopštio da opasnosti ipak nema. 

Povećan rizik od raka uzrokovan konzumiranjem kafe ne može se naučno potkrepiti. Ali, IARC ipak naglašava da to ne znači da kafa ne može izazvati rak, nego samo da se to ne može tvrditi - na temelju dosadašnjih naučnih spoznaja.

Pogledajte i 5 dobrih  razloga da dan započnete šoljicom kafe

Studije koje su kafu dovodile u vezu s povećanim rizikom od raka bešike nisu uzele u obzir jednu stvar, kaže se na stranicama IARC: ljudi koji piju puno kafe češće puše.

Pušenje značajno povećava rizik raka brojnih organa, pa tako i bešike. Tako je u ranijim studijama nastao utisak da kafa može izazvati rak. A zapravo se radi o posledicama pušenja.

Stručnjaci IARC su za svoj najnoviji izveštaj analizirali oko 500 studija o ishrani i otprilike isto toliko laboratorijskih eksperimenata na životinjama. Zaključci će biti objavljeni u stručnom časopisu "Lancet Oncology".

Ima još jedna dobra vest za one koji piju kafu: IARC vidi naznake da kafa čak može smanjiti rizik od nekih vrsta raka. Hajner Boing iz Nemačkog instituta za istraživanje ishrane Potsdam-Rebrike to potvrđuje: "Kod raka dojke, želuca i jetre videli smo smanjenje rizika kod povećane upotrebe kafe. Taj učinak je bio naročito jasan kod raka jetre.

Pogledajte i Odličan trik: Kako da vam kafa duže ostane vruća

Naučnici pretpostavljaju da neke materije iz kafe mogu uticati na metabolizam jetre i razviti delovanje protiv raka.

"Prema dosadašnjim epidemiološkim spoznajama ništa ne govori protiv konzumiranja većih količina kafe. Trenutno pre polazimo od pozitivnog učinka."

Ipak, naučnici imaju jedno upozorenje. Previše vruća pića, kafa, čaj ili voda, verovatno povećavaju opasnost od raka jednjaka - samo zbog visoke temperature. To se verovatno odnosi na napitke koji su topliji od 65 stepeni, izjavio je glavni epidemiolog IARC Dana Lomis na jednoj konferenciji za novinare.

"Vrući napici mogu izazvati povrede  ili oštećenja jednjaka i tako povećati rizik raka", kaže Gunter Kunle profesor na univerzitetu u Redingu. "Naročito se mate čaj pije vrlo vruć. To bi moglo uticati na rizik raka." Dobro je, dakle, pustiti čaj da se malo ohladi. 1991. je IARC napitke od biljke mate svrstao među one koji "verovatno izazivaju rak" jer postoje "ograničene naznake" kancerogenosti kod čoveka i "dovoljne naznake" u eksperimentima na životinjama.

Pogledajte i Ovom greškom kafi kvarimo ukus

Provera tih istraživanja pokazala je da češća pojava raka jednjaka u nekim delovima Južne Amerike nije posledica biljke mate, nego činjenice da se tamo čaj često pije jako vruć. I u drugim delovima sveta u kojima se čaj pije jako topao, u srednjoj i istočnoj Aziji ili istočnoj Africi, upadljivo puno ljudi ima tumor na jednjaku.

Međunarodna agencija za istraživanje raka ne sprovodi sama eksperimente već vrednuje postojeću stručnu literaturu i izvlači zaključke. Tako supstance svrstava u određene kategorije koje govore koliko je neka supstanca možda kancerogena.

U oktobru 2015. je IARC svrstao kobasicu, slaninu i druge mesne prerađevine u kategoriju hrane koja izazivaju rak. Ti proizvodi su svrstani u istu kategoriju s nikotinom, dakle u kategoriju 1.

"To, međutim, ne znači da je konzumiranje mesnih prerađevina isto tako opasno kao i pušenje, nego samo da su podaci u oba slučaja pouzdani i jednoznačni", naglašava Gunter Kunle.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: Newsweek.rs