Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se pravilno posti druga sedmica Uskršnjeg posta!

Jela pripremljena od ribe ove sedmice nisu dozvoljena

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Peta nedelja pred Uskrs nazvana je Pačista, jer dolazi iza prve, Čiste nedelje. Ova nedelja je posvećena još i svetom Grigoriju Palami, arhiepiskopu solunskom i čudotvorcu. (+1368.), vođi isihasta.

Njega Crkva naziva svetionikom Pravoslavlja, utvrđenjem i učiteljem, dobrotom monaha, solunskom pohvalom i ordenom premudrosti. Njegova dela ulaze u najmudriju bogoslovsku literaturu. Mošti mu počivaju u Solunu, gde se smatraju čudotvornim.

Sveti Grigorije je i učitelj isihazma, mističnog pokreta nastalog na Svetoj Gori, gde se i Grigorije zamonašio. Isihasti smatraju da se sabranošću, tihovanjem i usrdnom molitvom može doživeti i ugledati božanska svetlost, kao što su to doživeli sveti apostoli pri preobraženju Hristovom na Tavoru.

Prema manastirskom pisanju većina ljudi pravi grešku, jer traže samo lepe i ugodne stvari i događaje, koji im omogućuju da što lakše i sa što manje truda žive svoj život.

Kada se počne okretati druga strana medalje – sa teškoćama, mukama i stradanjima, koje su u zivotu nerazdvojne od lepih i ugodnih stvari – tada oni počinju da traže izlaz iz nevolja koje su ih zadesile.

Tada počinju da misle o Bogu i polako dolaziti u hram Bozji, da bi tu potrazili utehu i izbavljenje od svojih nevolja.

Drugu nedelju Velikog posta treba ispostiti na vodi od ponedeljka do petka, dok je u subotu i nedelju dozvoljeno jesti hranu spremljenu na ulju. Riba u Pačistoj nedelji nije dozvoljena.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: svetikralj.org.nz

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti